Култура

Връщат към живот вековна зала във Велинград

Написано от ПЗИНФО

Доброволци и работещите в читалище „Св.Св. Кирил и Методий“ във Велинград се заеха с нелеката задача да възстановят залата в страта сграда на културната институция. В началото за читалището е построена сграда в центъра на квартал Чепино, а точно срещу него е построена тогавашната зала „Знаме на мира“.

След промените през 1989 г. залата става дом на читалището читалището, а заради различни неуредици от старата сграда днес се използва единствено библиотеката.

Сега, почивните дни дават възожност на читалищните дейци, с подкрепата на доброволци ва влязат и да изчистят красивата, стара зала и да я върнат към живот, който местните хора съвсем безвъзмездно са и дали преди близо 100 години.

История на читалището

ОНЧ „Св. Св. Кирил и Методий-1905” е основано през 1905г. под името „Искра”. Основатели и първи ръководители са Филип Главеев, Мойсей Праматаров, Миладин Досев, Иван Ищев, поп Атанас Праматаров и др. Дейността му тогава се изразява в просветно-агитационни функции, изнасят се малки програми по празници и пиеси в салона на училището.

На 24 май 1925г., след 20-годишно прекъсване на дейността, читалищни дейци се събират и преосновават читалището под името „Кирил и Методий”. От тази година започва пълноценният живот на читалището. Изнасят се беседи, сказки, представления.

В периода 1930-1932г. заедно с Кооперация „Пробуда” е построена читалищната сграда, която днес е неизползваема. Днес  читалището се помещава в Зала „Знаме на мира” (общинска сграда).

Към настоящия момент в читалището има библиотека, глобални библиотеки, Фолклорен ансамбъл за народни песни и танци „Чепино” със следните звена: Мъжка фолклорна група, Женски народен хор, Танцов състав и Оркестър; Детски фолклорен ансамбъл „Чепинче” със звена: Детски народен хор, Танцов състав и Оркестър; Театрална трупа „Чепинче”, Школа по китара и тамбура.

Коментари