Култура

Връчиха Националната литературна награда „Милош Зяпков” 2017г.

Ракитово

За осма година в Ракитово бе връчена Националната литературна награда „Милош Зяпков”. Тържествената церемония се проведе на 5 юли, а гости на литературната вечер бяха председателят на Общинския съвет в Ракитово Нина Димова, зам.-кметът Цанко Молов, председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, който е и член на журито, Никола Иванов, литературен критик и председател на журито, Христина Димова, поетеса и член на журито, както и братът на рано отишлия си от този свят поет Милош Зяпков – Костадин.

Конкурсът е за книги с поезия, проза /разкази или есета/ или хумористични и сатирични сборници, издадени през 2015 или 2016 година. Това са жанровете, в които е творил и постигнал художествени успехи Милош Зяпков.Награденият автор получава грамота, плакет и парична сума. Съпътстващите конкурси са за ученици от Пазарджишка област и за участници от община Ракитово. Съгласно протокол на петчленна комисия с председател литературният критик Никола Иванов от проведено заседание на 13 юни 2017 г. и след като се запозна с представените творби за участие в конкурса присъжда националната награда „Милош Зяпков“ на Никола Радев за книгата “Когато Господ ходеше по земята“ и на Атанас Звездинов за книгата„ Баснописецът“.

В конкурса участваха 70 автори със 73 книги. В съпътстващия литературен конкурс награди за ученици се присъждат на Цветелина Лазарова-за поезия, на Натали Калпакова-за проза, за хумор и сатира –на Айлин Дрикова.

В съпътстващия конкурс за ученици на Община Ракитово бяха отличени  Мария Андонова, 7 клас, Средно училище“ Св.Кл.Охридски“, Ати Црънчева, 8 клас, Основно училище“Хр.Ботев“ –с.Дорково, Елена Попчева-7 клас, Средно училище“ Св.Кл.Охридски“-Ракитово и Цветелина Христоскова от гр.Костандово, ученичка в Езикова гимназия „ Бертолт Брехт“-Пазарджик. Мире Буллут от с.Рохлево, община Велинград и Джемиле Кундьова от с.Кръстава, община Велинград. Те бяха наградени с грамоти и предметни награди. Един от членовете на комисията-поетесата Христина Димова от Ракитово изрази особено мнение за присъждането на наградата за книгата на Никола Радев- „Когато Господ ходеше по земята“. Тя се мотивира, че конкурсът е за нови книги, а това произведение е преиздадено. Всъщност, книгата е издадена през 1999 г. Христина Димова изрази мнение и за наградата, която се присъжда за ученическия конкурс, в който Айлин Дрикова е трябвало да раздели първото място за проза с Натали Калпакова. Дори трябваше да спечели две награди-за хумор и сатира и за проза, смята Христина Димова.

Националната литературна награда „Милош Зяпков“ е учредена през 2008 г. и съорганизатори на конкурса са Община Ракитово, Съюзът на българските писатели, Сдружението на българските писатели и Образцово народно читалище“Будилник“-Ракитово. Никола Иванов изказа задоволство и благодарност към кмета г-н Костадин Холянов за възстановяването на конкурса, който бе прекъснат м.г. по финансови причини. Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов също благодари на общинското ръководство за поканата да участва в журито.  Националната литературна награда“ Милош Зяпков“ се превърна в един от най-авторитетните литературни конкурси, а Милош Зяпков със своята трагична съдба показа един обобщен образ на българския поет. Благодаря на ръководството на Община Ракитово, на цялата общественост в Ракитово, които показват как България трябва да се отнася към своите таланти, каза в приветствието си Боян Ангелов. „ Човекът, поетът Милош Зяпков е наша гордост и величие, а провеждането на Националната литературна награда на негово име се превърна в символ на художествената мисъл и творчески устрем на много хора, отдадени и живеещи с литературата“, заяви в приветствието си и председателят на Общински съвет-Ракитово Нина Димова. Тя връчи двете първи награди-на Атанас Звездинов и на дъщерята на Никола Радев, който също ни напусна преди години.

 

 

Коментари