Любопитно

Време е за кешкек

Радилово

За пети път Радилово събра почитатели на местната гозба кешкек. На 21 и 22 септември в пещерското село се провежда Фестивалът на кешкека. Освен типичното зърнено ястие, което всеки получи възможност да опита, посетителите имаха възможност да хапнат и много други ястия, обичайни за различни населени места и региони на България. Тази година на две сергии се представяха и гозби от Англия и Германия. Освен храна, гостите на фестивала можеха да си купят и ръчно изплетени терлици, шалове или пък ръчно изработени и изрисувани съдове.

gara-bov

Сред населените места, представени в Радилово бяха две аталиета към читалището в Гара Бов. Бойка Петрова сподели, че културната институция събира пенсионерите веднъж месечно и те плетат. От Раковски пък демонстрираха как изглежда и какъв е на вкус рибникът. Изложба с фотографии пък представяше културната проява през годините.

Фестивалът започна с поздрав от Община Пещера и кметът на селото Елена Рядкова.

 riadkova_keshkek

Тя припомни, че обредното ястие кешкек се пирготвя на много малко места в България и предава своеобразен облик на местната култура. Приготвя се само от жени за сватба или пита на бебе. Рядкова,сподели пред нашия репортер, че в неделя радиловки са се почерпили с кешкек, защото една от тях се е сдобила с внуче във Варна.

Официален гост на празника бе народният представител от ГЕРБ Десислава Костадинова.

legenda_keshkek

Легендата за кешкека пък беше представена от местни момичета на сцената в центъра на Радилово. И в двата дни на фестивала има и богата фолклорна програма.

Коментари