Култура

Вратите за изяви в Европейска „Нощ на музеите“ – 2016 още са отворени

Министерството на културата продължава да приема предложения и заявки от цялата страна за присъединяване към инициативата Европейска „Нощ на музеите“ -2016. И през тази година десетки музеи и галерии  страната отново ще участват в европейската инициатива на 21 май, като този път активно ще се включат и много български читалища, съобщават от министерството.

 

През тази година отбелязваме дванадесетото издание на Европейската „Нощ на музеите“. За пръв път тази проява е организирана от френското Министерство на културата през 2005 г. и само за няколко години се разпространява успешно из цяла Европа.  Българските музеи и галерии се включват в инициативата още в първото й издание.

И през тази година Министерството на културата на Република България и Френският институт в София ще са партньори на Министерството на културата и комуникациите на Франция в организирането и отбелязването на инициативата. По традиция, отново се очаква десетки музеи и галерии в страната да изявят готовност и желание да се включат с изложби, концерти и най-различни арт прояви, посветени специално на Нощта. Желание да се присъединят са изявили и много български читалища.

В предстоящата Европейска „Нощ на музеите” на 21 май 2016 г. вратите на музеите и галериите ще са отворени до полунощ и входът в тях е свободен за посетителите.

Пазарджишките културни институции традиционно се присъединяват към проявата, а през тази година тя ще съвпадне с Празника на Пазарджик.

Коментари