България Общество

Водещ специалист ще направи безплатни консултации в Пловдив

Двойки от Пловдив и региона, които се сблъскват с проблемно забременяване, ще имат възможност да се консултират безплатно с водещ специалист от чужбина на 9 и 10 юни 2017 г. Проф. д-р Джем Фичиджиолу е с богат международен опит и прилага иновативен метод, който води до по-висока успеваемост при инвитро оплождане с мъжки фактор за безплодие. Той пристига у нас по покана на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на българските пациенти до най-съвременните методи в медицината.

Проф. д-р Джем Фичиджиолу е специализирал и работил в САЩ, Великобритания, Белгия и Турция. Автор е на над 200 научни статии и презентации, а от 2005 г. насам ръководи Центъра за инвитро в Университетска болница „Йедитепе“ в Турция. Това е един от малкото центрове в света, в които се прилага иновативен метод за инвитро оплождане с микрочип-технология, който дава нова надежда на много двойки с репродуктивни проблеми. Прилага се в случаите с мъжки фактор за безплодие и води до чувствителен ръст на случаите, при които се постига бременност.

На мъжки фактор се дължат почти половината от случаите на проблемно забременяване. Това означава, че възможностите за зачеване по естествен път са ограничени поради намален брой или намалена подвижност на сперматозоидите. В тези случаи се прилага микрофлуидната чип технология, която подпомага селектирането на най-здравите и жизнеспособни сперматозоиди.

„Тези чипове са гравирани с миниатюрни канали или ленти. Когато две ленти се слеят, енергичните сперматозоиди плуват, докато по-слабите или увредените се събират отделно. След това селектираните сперматозоиди се използват чрез микроинжекция“, описва метода проф. д-р Джем Фичиджиолу. Така се гарантира създаването на по-качествени ембриони и по-висок шанс за забременяване.

Иновативната техника е разработена съвсем наскоро и към момента е въведена само в няколко водещи инвитро клиники в света, сред които е и Университетска болница „Йедитепе“ в съседна Турция. От лечебното заведение отчитат, че прилагането на метода води до повишаване на успеваемостта при инвитро, а проф. Фичиджиолу го определя като „значителен пробив в лечението на мъжкото безплодие“.

Микрочип технологията е само един от всички методи за по-добър успех при инвитро процедури, които се прилагат в „Йедитепе“.

От болницата отчитат успеваемост от 55% при пациенти под 35-годишна възраст, 47% при тези между 35 и 40-годишна възраст, и около 20% при пациенти над 40 години.

Сега двойки с репродуктивни проблеми от Пловдив и региона, които се интересуват от новия метод или желаят да се консултират със специалиста от чужбина, имат възможност за безплатна консултация с проф. д-р Джем Фичиджиолу на място в Пловдив. Те трябва да се запишат предварително на тел. 0879009742.

 

 

 

Коментари