Криминално

Внимавайте: Отново са се активирали телефонни измамници

Написано от ПЗИНФО

Криминалисти от Областната дирекция на МВР в Пазарджик предупреждават гражданите на областта и най-вече на гр.Пазарджик за зачестяване на опитите за телефонни измами. Основно са засечени обаждания към стационарни телефони на възрастни и самотноживеещи хора в областния град и близки села. Схемата, който се използва е класическа:

Извършителите на измами в повечето случаи се свързват чрез стационарни домашни телефони с потенциалните си жертви и използват добре позната до момента схема. Непознат се представя за полицейски служител, който е част от цял отдел или екип разследващ телефонни измами. Той дори се представя с име и длъжност – комисар Петров, старши комисар Иванов, полковник Стоянов и т.н. Мнимият полицай предупреждава жертвата, че е включена в списъка на телефонните измамници и те скоро ще се свържат с нея. Уверява я, че от полицията правят всичко възможно да ги хванат. За това „комисарят” съветва жертвата да приготви наличните си пари или ценности. Те щели да служат като примамка на измамниците, да ги хвърли през прозореца на терасата или от вратата, а след като заловят бандитите щели да и бъдат върнати. Предупреждава пенсионера , след като ги хвърли веднага да се прибира, защото можело да възникне престрелка и да пострада.

Апелираме към гражданите да бъдат бдителни, да не се поддават на обажданията на непознати, да не дават под какъвто и да е предлог парични суми или ценности на непознати дори ако се представят за полицаи. При наличия на подобни обаждания да позвънят на своите близки, като ги информират за случилото се или да подадат сигнал на телефон 112.

 

Пресцентър ОДМВР-Пазарджик

Коментари