Институции Общество

Внимавайте, къпането във водоеми може да е опасно

Написано от ПЗИНФО

Лятото е в разгара си, температурите са много високи и често граждани решават да се разхладят във водоеми. Те обаче крият много опасности и за това от ОДМВР-Пазарджик насочваме вниманието на хората за съществуването на този проблем.

Съгласно законодателството на обезопасяване подлежат плувните басейни, откритите канали, изкопите, участъците от морските крайбрежни води, реките, езерата, язовирите и микроязовирите, водоеми, които се използват за къпане, плуване, гребане и други водни спортове.

Препоръчваме на гражданите и особено на младежите на използват за къпане само обезопасени плувни басейни. За радост на територията на цялата област има открити и закрити басейни, които могат да се ползват активно през топлите дни на лятото.

Категорично се забранява къпането в язовири, микроязовири, напоителни канали, изкопи запълнени с вода, изкуствено създадени езера /като тези в парк „Острова” и парк „Стадиона” в гр.Пазарджик/. Това крие сигурен риск за живота и здравето на решилите да се разхладят в тях. Собствениците на тези водоеми имат задължението да ги обезопасят с лесно забележими знаци, забраняващи къпането, на които се посочва конкретната опасност. Табелите се поставят на разстояние не по-голямо от 200 м между тях. Когато водните площи се намират в населените места или в непосредствена близост до тях, се ограждат с парапети или пояс от нискостеблени растения. Когато скоростта на водата в откритите канали е по-голяма от 1,5 м/сек, по протежение на каналите се поставят стълби за слизане до дъното. В населените места те са на разстояние до 200 м, а извън населените места – до 500 метра.

Апелираме и към родителите да осъществяват по-ефективен надзор върху подрастващите, които са решили да ползват необезопасени водни площи. Това крие риск от травми, наранявания или от удавяне.От структурите на ОДМВР-Пазарджик в цялата област ще се осъществява контрол върху стопаните на водните площи относно спазване на изискванията им за обезопасеност.

Коментари