Криминално

Внесоха обвинителен акт срещу полицая, убил дете на пътя

Написано от ПЗИНФО

Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе обвинителен акт спрямо В.П., на 43 г. Той е предаден на съд за това, че на 19.07.2021 г. в с. Братаница, обл. Пазарджик, на главен път II-84, при управление на лек автомобил „Шкода“, собственост на ОД на МВР-Пазарджик, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на 7-годишната М.С.

Престъплението е квалифицирано по чл. 343, ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 342, ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 19.07.2021 г. В.П. управлявал лек автомобил, марка „Шкода“, собственост на ОД на МВР-Пазарджик, по служебна задача. Към 11,30 ч. наближил с. Братаница и навлязъл по главен път II-84. В населеното място имало ограничение на скоростта 50 км/ч. Водачът се движел с не по-малко от 73,30 км/ч  по двупосочен участък с непрекъсната линия и в зоната на действие на пътен знак – предстояща пешеходна пътека с широчина 4,20 метра. Поради тази причина в дясната лента автомобилите се движели бавно и спирали. В нарушение на правилата В.П. управлявал автомобила в лявата лента с превишена скорост и изпреварил чакащите коли. През това време по пешеходната пътека преминавали две деца.

В.П. бил на 40 метра преди  нея, в опасната зона за спиране, когато забелязал пешеходците. Поради високата скорост на движение той не успял да спре навреме и блъснал преминаващата по пътеката 7-годишна М.С.  След удара автомобилът изминал 14 метра, качил се на левия тротоар и спрял.  Детето изхвърчало напред и наляво и паднало на пътното платно. Според медицинската експертиза момичето е починало от тежка гръбначно-мозъчна и опорно-двигателна травма.   

На 21.07.2021 г. на обвиняемия В.П. е било отнето свидетелството за управление на моторно превозно средство и му е наложена забрана да напуска пределите на страната. Направените тестове за алкохол и наркотици на водача са отрицателни. Спрямо В.П.  е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева.

Делото е насрочено за разглеждане в разпоредително заседание в Окръжен съд-Пазарджик. 

Коментари