Институции

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова се срещна с туристическия бранш във Велинград

Написано от ПЗИНФО

В дискусията участваха зам.-министърът на туризма г-жа Ирена Георгиева, зам.-областният управител на Пазарджик Йордан Кожухаров, зам.-кметовете Светла Томова и Атанас Палигоров, председателят на „Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи” – Златко Златанов.

Поведението на потребителите се промени и бизнесът вече работи в нова среда и е много важна адаптацията и трансформацията за всички, които искат да бъдат успешни. Това, което се случва сега и ще се наблюдава в близко бъдеще, е промяна на цялостната стратегия в сектора чрез дигитализация и развитие на хотелиерския продукт, така че да има не само възстановяване, но и растеж. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на срещата ѝ с представители на туристическия бранш във Велинград.

Вицепремиерът уточни, че Велинград има невероятния шанс да се възползва от ресурсите, които има, тъй като освен СПА столица на България и на Балканите е отлично място за здравен и медицински туризъм целогодишно, през четири сезона. Градът е част и от 7-те балнеоложки маршрута, като попада в „Родопска балнео- и СПА дестинация (Здраве и дълголетие в планината на Орфей)“. През територията на Велинград преминава и Дестинация „Тракия“ от 12-те винено-кулинарни маршрути. Този общ туристически продукт дава изключителна възможност за привличане на посетители през цялата година, което е и водеща цел в моята работа, категорична бе министър Николова.

Тя поясни, че се очаква този зимен сезон да има интерес към СПА и бизнес туризма от българи. Вътрешният пазар ще е с водещо значение за зимния туризъм. Прогнозите са значителен брой българи да пътуват в страната до София, Пловдив, Варна, Велинград, Разлог, Хисаря, Велико Търново и др. По традиция очакваме голям брой туристически пътувания от големите до по–малките градове, както и до курортите да се осъществят в периода около Коледа и Нова година.

Тя цитира и данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), според които над 167 хил. туристи са отседнали в местата за настаняване във Велинград от началото на годината до 26 септември. Основната част от туристите са българи – над 162 хил. Разбира се, отчетени са и посещения на чужденци от Северна Македония, Русия, Израел, Гърция, Турция, Украйна, Румъния, Германия, Франция.

Председателят на „Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи” г-н Златко Златанов изказа благодарностите си към правителството на министър-председателя Бойко Борисов за предприетите мерки в помощ на българския туризъм. Той уточни, че намаляването на ДДС от 20% на 9% е в огромна помощ на фирмите. Ако това не беше направено, нямаше да можем да преодолеем кризата, бе категоричен г-н Златанов. И добави, че Велинград е единствената дестинация, която е отчела ръст от 20% през месец август тази година.
В рамките на дискусията бизнесът представи пред вицепремиера различни идеи и възможности за развитие на Велинград, както и проблемите, пред които е изправен. Те наблегнаха на различни теми, като възможностите за финансиране на фирмите, липсата на квалифицирана работна ръка, подобряване на транспортните връзки в страната.

Коментари