Спорт

Високи скорости и въздушни боеве на Европейското по авиомоделизъм

Пазарджик Англичанинът Ейснер Паул повежда с 302,1 км/ч. през третия ден на Европейското по авиомоделизъм в клас F-2 – скоростни модели, съобщават домакините от Модел яхт клуб – Пазарджик. Само с половин километър по-ниска скорост го следва Елекес Имре.

Най-добре от българските състезатели в класа се представя Георги Кабагов, но въпреки новия републикански рекорд от 285,5 км/ч., остава едва 16-ти от 28 състезатели. Цветан Минев е 22-ри с 262,2 км/ч., Седеф Дончев 24-ти с 250,7 км/ч., а юношата Георги Говедарски -27-ми с 216,8 км/ч. (преди седмица Говедарски стана световен юношески шампион при корабомоделистите). В клас F2B- акробатични модели, с безупречно изпълнение на сложните фигури от висшият пилотаж, пръв е словенецът Игор Бургер (повежда с 2288,7 т.), следван от сънародника си Александър Шрек (2183,1 т.)  Българите и тук окупираха последните места, като най-малката ни състезателка Никол Павлова от Русе  с 1221,3 т е 36-та, определяно като приличен резултат за нейните години. Бившият пазарджишки състезател Светослав Синапов приключи участието си с екипа на Варна с 1029,9 т, с което зае предпоследното 37-мо място. Изключително динамично и при свръх напрежение преминават гонките в най-динамичният клас F2C- тим рейсинг (отборно преследване), коментират от яхт-клуба. С най-много елиминации и най-добро време – 3:11,3 минути, стоте обиколки правят руският тандем Сергей Дозидаев и Вечислав Дуков, следвани на пет стотни от секундата от съотборниците си Сергей Андреев и Олег Ворабев. Българите Валентин Тодоров-Васил Минев и Валентин Христов-Христо Йотов завършиха с изоставане на минута и половина и са съответно на 23-то и 24-то място. Отново най-оспорвано преминават „битките“ в клас F2D-комбат (за въздушен бой), където изходът за крайните победители остава непредвидим. Все пак като фаворити се очертават латвийските състезатели, които водят по броя на спечелени боеве чрез Римса Витаустас, а от българите с шанс за пробив във финалите е Сергей Шчербаченко. Четвъртъкът се очертава като повратен за фаворитите и някои от тях ще направят всичко възможно за крайната победа.

Европейското първенство по авиомоделизъм за кордови модели се провежда на полигоните на Парк-остров „Свобода” (източна част) и ще продължи до 28 август. Участват над 150 състезатели от 28 европейски държави. Проявата се организира от Община Пазарджик, БФА и „Модел яхт клуб” Пазарджик.

Коментари