Криминално

Велинград попадна в национална акция срещу кражбите на автомобили

Дейността за противодействие на този вид престъпления е основана на системен и постоянен подход, прилаган от ръководството на ГД „Национална полиция“. Само от началото на юни са проведени 11 тематични полицейски операции на територията на: София, Перник, Костинброд, Враца, Монтана, Велинград, Варна и Бургас.

Акциите са реализирани  след анализ и констатирано повишаване на активността на лицата, извършващи посегателства над моторни превозни средства. В хода им са проверени общо 35 депа за разглобяване на автомобили, авто-морги и обекти за продажба на части, втора употреба.  Открити и иззети са купета, авточасти и агрегати от над 350 автомобила – предмет на престъпно посегателство. Установено е, че голяма част от колите са отнети предимно от София, Враца, Монтана, Варна  и Бургас.  С оглед на установените факти и събрани доказателства са образувани 12 досъдебни производства по чл. 215 и чл. 345а от НК срещу съдържатели, ползватели и собственици на проверените обекти.
На база извършен анализ на риска на средата за сигурност на територията на ОДМВР-Бургас и ОДМВР–Варна през летния туристически сезон, е установена усложнена обстановка в курортните комплекси “Слънчев бряг” и “Златни пясъци”. Във връзка с това на 19 и 20 август т.г. на териториите на двете дирекции бе проведена комплексна полицейска операция. Установен е отнет автомобил от гр. Варна и  други два – с интервенция в номера на рамата. От автоморгите и депа за разглобяване са иззети агрегати и части от 30 инкриминирани автомобила. По случаите са образувани 4 досъдебни производства, съставени са два акта от служители на РИОСВ. За срок от 24 часа са задържани четирима криминално проявени.  
В двата курорта е пресечена и престъпната дейност на няколко групи. Само през последната седмица са установени извършителите на кражби на автомобили висок клас в к.к “Слънчев бряг”. Задържани са двама мъже при опит за кражба на лек автомобил марка “Ауди”, модел  “Q 7” с полска регистрация. Те са арестувани в автомобила заедно с компютърната техника, необходима за извършването на престъплението. Образувано е досъдебно производство. На двамата е наложена мярка за неотклонение “задържане под стража” . Два дни преди това са задържани други двама извършители на кражба на „Мерцедес”, модел “C“класа. По случая е образувано досъдебно производство, наложена им е мярка за неотклонение “задържане под стража”. 
През юни служителите на ОДМВР – Варна са документирали престъпната дейност на тричленна група, специализирана в кражби и разглобяване на автомобили и реализиране на авточасти от тях. По образуваното досъдебно производство са събрани  доказателства за над десет случая на кражби на автомобили от тази група. В момента и тримата са задържани под стража.
При операция на столични криминалисти, проведена миналата седмица, е задържан извършител на кражба на два луксозни автомобила, паркирани в подземен паркинг в София. Той е задържан под стража. Паралелно с акцията е документирана и престъпната дейност на  други двама мъже, които за петмесечен период са извършили кражби на множество автомобили от марките „ВАЗ“. Към момента са установени 23 автомобила. На двамата са наложени мерки за неотклонение “задържане под стража”.

Коментари