България Институции Култура Общество

Велинградското читалище „Св. св. Кирил и Методий-1905“ бе наградено в конкурса „Доброволческа инициатива 2021“

Манол Пейков - член на журито (от ляво), Иван Пещерски - секретар на Образцово народно читалище "Св.св.Кирил и Методий-1905", автор на идеята за възраждане на читалището, доброволец, самодеец, ръководител на мъжка фолклорна група и народен оркестър и Мария Чорбаджиева, председател на читалището.
Написано от ПЗИНФО

В президенството бяха връчени за единадесета поредна година наградите „Доброволческа инициатива 2021“на Фондация Лале и Национален алианс за работа с доброволци.

Номинирани аа 33 инициативи, от тях са отличени три инициативи, а сред тях

Образцово народно читалище „Св. св. Кирил и Методий-1905“, Велинград, за проекта „Старото читалище“

Обединените усилия на доброволци и дарители от местната общност връщат към живот Старото читалище в града – сграда паметник на културата, затворена поради недовършен ремонт повече от 30 години. Благотворителната дейност започва през април 2021 г. и продължава до ноември.

За  набиране на средства за продължаване на дейностите по ремонта в сградата на старото читалище в навечерието на 24 май 2021 г. се провежда благотворителен концерт с участието на над 100 певци, танцьори, музиканти, сред тях на 50 деца на възраст от 6 до 14 г.  На първи етап сградата е основно почистена и измита  от отпадъци и падащата мазилка. Сцената е електрифицирана. Подът на сцената е измазан и изравнен с цел поставянето на подходяща сценична настилка. Поставено  е и аварийно лед  осветление на входа и в коридора към залата.

Вече е изнесен и първият концерт на обновената сцена. Реновирането продължава и в момента се набелязват следващите задачи./www.ngobg.info/

Коментари