Общество

Валентинки в централната градска част и обучение на ученици в деня на любовта и виното

Пазарджик Това е апелът на здравните експерти от РЗИ Пазарджик към всички млади хора, които ще посветят утрешния ден на  любовта и виното. АНТИСПИН инициативите и тази година бяха тематично фокусирани върху популяризиране на безрисково сексуално поведение и предпазване от сексуално предавани инфекции.

 

По данни на Националната „Програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ към МЗ, от началото на 2017 г. до 1-ви февруари са открити нови 13 ХИВ-серопозитивни, с което носителите на ХИВ в страната официално са 2 487 лица.

И през миналата година се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над 4 пъти по-голям от броя на жените.

Приблизително 90% от новорегистрираните с ХИВ-инфекция в България през 2016 г. са инфектирани по сексуален път.

През 2016г. над 336 000 изследвания за ХИВ /по различни поводи/ са направени в КАБКИС, РЗИ, НПО, лаборатории и лечебни и здравни заведения в страната.

В лабораторията на РЗИ Пазарджик през 2016 г. за ХИВ/СПИН  са изследвани 2327 души, а от началото на 2017 г. досега – 159.

Празничният 14 февруари ще постави финалния щрих на инициативите на РЗИ, реализирани съвместно с Младежки БЧК и Младежки дом.

В Деня на влюбените от 12,30 ч в Младежкия дом ще се проведе здравно обучение на седмокласници от ОУ „Проф. Иван Батаклиев по метода „Ученици обучават връстници“.

В централната градска част на Пазарджик младежи ще раздават валентинки, здравно-промотивни материали и презервативи.  

Националната АНТИСПИН кампания за Деня на влюбените се провежда за 14-а поредна година от Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ на МЗ, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, в партньорство с РЗИ, общини, НПО, училища и медии.

Коментари