pz-info

Ваксината на Moderna срещу COVID-19 може да бъде прилагана и на деца от 6 до 11 години включително

От днес, 11 март, в Националния имунизационен регистър – част от Националната здравно-информационна система – може да бъде въведена ваксинация с ваксината Spikevax (на Moderna) при деца от 6 до 11 години включително. Промяната в кратката характеристика на лекарствения продукт е от 4 март. В тази възрастова група се прилага ½ доза от дозата за възрастни, като схемата на приложение е същата – 2 апликации с интервал между тях най-малко 28 дни.

Припомняме, че във възрастовата група от 5 до 11 години досега у нас се прилагаше педиатричната ваксина Comirnaty (на Pfizer/BioNTech). При нея интервалът между двете дози е поне 21 дни.

Също от днес Националният имунизационен регистър позволява и въвеждането на приложена бустерна доза от ваксината Comirnaty при деца и младежи на и над 12 години. Бустерната доза в тази възрастова група се прилага не по-рано от 6 месеца след завършен ваксинационен курс със същата ваксина.

В кои имунизационни пунктове се прилагат ваксини на деца във възрастовата група от 5 до 11 години включително можете да видите тук: https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/spisk-na-lz-i-rzi-po-oblasti/

Коментари

Exit mobile version