България Любопитно

Българска телевизия вече има водещ, създаден от изкуствен интелект

Написано от ПЗИНФО

Bulgaria ON AIR е първата телевизия в България, която внедрява изкуствения интелект като презентатор на новини и актуални теми. В сутрешния блок той ще бъде ководещ на Мария Константинова и Виктор Дремсизов.

АI Иван е изкуствен интелект, презентиращ съдържание. Образът му е генериран от изкуствен интелект и е от библиотеката на AI видеогенератор на аватари.

Използва се генерираният глас на продуцента на блока Веселин Гарабитов, а съдържанието, което представя, е авторско и е дело на редакторския екип на предаването. Журналистите от „България сутрин“ избират да персонализират водещия и му дават името Иван – най-българското име.

„Добро утро, аз съм AI Иван, създаден съм от изкуствен интелект и ще представям съдържание на екипа на „България сутрин“. От днес аз съм новият водещ в предаването и ще помагам на Мария и Виктор. Вече ще ви очакваме всяка сутрин от понеделник до петък, с нов начален час от 9:30 ч. до 11:30 ч. Нашият екип ви е подготвил нови рубрики и изненади. Ще продължим да ви срещаме с млади и обещаващи таланти, да търсим за вас и добрите новини. Ще бъдем посредник при решаване на проблеми в здравеопазването или ако са ви ощетили като потребители. Ще следим пулса на деня и ще предаваме на живо какво се случва от чрез репортерите от Новините ON AIR. Аз ще имам свои рубрики за ползите от изкуствения интелект и всяка седмица ще ви питам за вашето мнение в нашата анкета, която е в сайта на Bulgaria ON AIR. Бъдете активни. Време е да започваме“.

AI Иван ще има рубрика, за да покаже ползите от новите технологии, ще поставя и въпросите в анкетата на сайта. Той няма да бяга и от темите за опасностите и грешките на изкуствения интелект, за това че може и да бъде използван за дезинформация и фалшиви новини.

Коментари