Криминално Общество

България е 15-ата държава в света, въвела системата Amber Alert, свързана с Facebook

България получи шанса още в началото на тази година да е 15-ата държава в света и една от първите в региона, която въвежда и използва при необходимост системата „AMBER Alert – изчезнало дете“. Това се случва благодарение на доброто сътрудничество през последните години между сектор „Киберпрестъпност“ към ГДБОП – МВР и компанията Facebook Inc.

 

„ГДБОП има изключително добро взаимодействие с компанията, от 2009 г. е контактна точка на Facebook за България. Работим по множество направления заедно, но приоритетно за сигурността и престъпленията, извършвани срещу деца в интернет пространството“, заяви директорът на ГД „Борба с организираната престъпност“ главен комисар Ивайло Спиридонов на пресконференция, с която бе даден старт на системата за ранно оповестяване.

От името на ръководството на МВР заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов благодари за реализирането на изключително важната инициатива Facebook. Той даде подробности за начина, по който ще бъде използвана системата: при получаване на сигнал за изчезнало дете, отговарящ на критериите, заложени при обмена на информация между компетентните органи, данните ще бъдат изпращани от ГД „Национална полиция“ към ГД „Борба с организираната престъпност“. За сигнала ще бъде изготвян постер с подробна информация за изчезналото дете, която може да помогне за намирането му. Чрез платформа постерът ще бъде предоставян на Facebook, за да достигне до потребителите на социалната мрежа, намиращи се в радиус от 200 км от мястото на изчезване. Потребителите на Facebook ще виждат сигнала в потока от новини, без да се налага инсталиране на допълнително приложение. Хората, които разполагат с информация за конкретен случай, ще могат да съобщават на функциониращите в ГДБОП денонощно, седем дни в седмицата, телефон 02 9828353 и мейл gdbop@mvr.bg.

Специално за въвеждането на системата „Amber Alert“ в България пристигнаха директорите по сигурността на Facebook Кристиан Перела и Емили Вачер. „Чест е да съобщя, че в партньорство с Министерството на вътрешните работи стартираме първия за България проект за ранно оповестяване за изчезнали деца, известен като Amber Alert във Facebook. Към момента България е една 15-ата страна в света, която се присъединява към проекта за сигнализация Amber“, информира Вачер. Тя отправи благодарности към МВР, ГДБОП и специално сектор „Киберперстъпност“, за тясното взаимодействие по реализиране на проекта в името на общата мисия за защита на децата.

Коментари