Институции Общество

Българинът изяжда 180 000 тона картофи годишно

Написано от ПЗИНФО

Велинград

Областният управител Стефан Мирев бе сред официалните гости на „Празника на картофите“ във Велинград и поздрави участниците и организаторите на събитието.

„Поздравявам ръководството на община Велинград, че възстановиха този емблематичен за Родопите празник. Затова, че популяризират планинското земеделие, като част от живота на хората във Велинград и региона, като атракция за многобройните туристи в СПА столицата на Балканите“, каза при откриването на празника Стефан Мирев. Той изрази увереност, че тази добра традиция ще продължи и занапред с подкрепата и участието на земеделските производители, в партньорство с институции и организации.
В страната се консумират 180 000 тона картофи годишно. В югозападната и южната централна част е съсредоточено повече от 80% от производството на картофи в България, което се дължи на благоприятните природно-климатични условия”. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов по време на “Празника на картофите” във Велинград.
По думите му, Министерството ще продължи да работи активно за осигуряване на предвидимост в нивата на доходите на земеделските производители. Повишаване на жизнения стандарт и спиране на обезлюдяването в планинските и полупланиски райони са основен приоритет на ръководството на МЗХГ. ,,За България обвързаната подкрепа, в чийто обхват попада и картофопроизводството, е един от приоритетите в Реформата на Общата селскостопанска политика през 2021-2027 г”, каза още зам.-министър Маринов.
На събитието присъства и зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василев. Тя заяви, че Велинград е една от най-активните общини, които кандидатства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014 – 2020 г). Най-много проекти има по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“, с изплатена субсидия за над 616 хил. лв. Общината има сключени общо 37 договора по различни мерки, като сумата на субсидията е близо 12 млн. лв.
Празникът на картофите е възобновен за първи път от 12 години насам. Той се организира от община Велинград съвместно с Национална асоциация на картофопроизводителите.Забавни състезания, кулинарни изкушения, творителница „Детска картофената фантазия“, радваха всички велинградчани и гости на площад „Николай Гяуров“. Част от събитието бе и проведената кръгла маса на тема „Проблеми при планинското и полупланинското земеделие. Очаквания за новия програмен период.“
Сред официалните гости на празника бяха народните представители Димитър Гечев, Даниела Малешкова и зам.-изпънителният директор на Българска агенция по храните инж. Николай Роснев.

Коментари