Култура

Будители на съвременна България

Батак

Исторически музей- Батак откри Десетото юбилейното издание на Месецът на културно- историческото наследство в община Батак.

Мотото на инициативата отново е „Будители на съвременна България”. Обикновено при споменаването на думата „будители”, в съзнанието ни се завъртат портретите на наши славни книжовници, революционери, просветители, а в сърцето нахлува трепет на гордост и признание. Помним ги! Помним ги заради великите дела, извършени във време на изпитания и борба. Помним ги заради пътя, който сме извървели като нация.

Има ли обаче техни потомци днес и кои са те? Каква е каузата им? Има ли значение тя?

Съвременни будители има и те са навсякъде около нас! С постъпките си тези известни и безизвестни хора работят за промяната към по-добър живот тук и сега, в България. Те творят и градят, „воюват“ за мечтите си, вярват, че позитивната нагласа е заразяваща движеща сила, която променя съдби.

Съвременните будители са всички Учители, Читалищните дейци, Музейни специалисти, Учени, Творци. И смело можем да кажем: всички, които съумяват да докоснат умовете и сърцата ни и да ни поведат към една по-светла, реалност. Мотивират ни да правим малки стъпки, но да не се отказваме.

Ето защо, Исторически музей- Батак подкрепя всички будители на съвременна България и през целия месец на  културно-историческо наследство ще популяризираме делата им!
Откриваме юбилейното десето издание на Месец на културно-историческото наследство в община Батак с инициативи, посветени на 180 годишния юбилей на БАТАШКОТО УЧИЛИЩЕ и на поколенията учители и ученици, свързали съдбата си с него. 180 години е юбилей, достоен за уважение, даващ повод за гордост и преклонение пред учителите, които неуморно градят знание и духовност.

Преди 180 години, в паметната 1835г., баташкото училище излиза от килията и поема пътя на новобългарското просветно движение за изравняването с другите свободни народи. Извървява дълъг път на творческо и професионално усъвършенстване.  Прекрачва в ХХI век с модерна съвременна мисия: да формира личности с висока интелектуална подготовка и с ярко изразено гражданско съзнание и поведение, способни за успешна обществена реализация.

В рамките на изложбата ИМ-Батак отбелязва още две бележити годишнини през 2015г. :
               √ 210 години от рождението на хаджи Найден Йованович – първият учител в баташкото училище, оставил трайни спомени в селището ни. А животът и делата му до последния миг на живота му са пример за трудолюбие, усърдност, себеотрицание.
            √ 90 години Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Стефан Божков” –Батак- дълъг път, посветен на една от най- благородните житейски мисии – образованието и възпитанието на младите хора и подкрепата за сбъдване на мечтите им.

Изложбата е съпътствана от мултимедийна презентация, подготвена с материали от фонда на ИМ-Батак.

През цялата идна седмица, жителите и гостите на града ни ще могат да идват „На кино в музея”. Ще гледат прожекции по избор на всички нови филми, популяризиращи богатото културно-историческо наследство на община Батак, които са създадени с участието на музейните специалисти.

Тук е мястото да кажа, че музейния ни комплекс отскоро разполага и с два киоска/ един тук в музея и един в Балинова къща/, които представят богатото културно-историческо наследство на община Батак чрез около 40 кратки филма на български, английски, немски, руски и румънски.

Освен това, на 22 октомври, ще открием още една изложба в Шарова къща. Ще ни гостува РИМ- Пловдив с фотодокументалната изложба „Съединението”, посветена на 130-тата годишнина от обявяването на Съединението и Победата на България в последвалата го Сръбско-българска война.

В периода 26- 30 октомври, в модул „Извор животворен”,  ще популяризираме най- нови научни и научнопопулярни разработки на музейните ни специалисти чрез мултимедийни презентации.

На 5 ноември от 17.00 часа в Музейния информационен център за втора поредна година ще се проведе родолюбиво състезание „Аз обичам Батак”.

Целта ни е да провокираме интереса на подрастващите към богатото  културно-историческо наследство на Батак; да обогатим знанията им и да повишим националното им самочувствие и любовта към родния край.

Отборите вече са формирани и се подготвят усилено. Участници в родолюбивото състезание ще бъдат настоящи и бивши възпитаници на училището в Батак. Те са на възраст от 7 до 107 години!  Отборите ще премерят сили в цели пет кръга.

1.Историята на моя град и моето училище-ще отговарят на въпроси, свързани с развитие на просветното дело в града и народни будители.

 2.Отново на училище– участниците ще отговарят на въпроси, изискващи познания от различни области на науката и краезнанието

3.Край простора– по забавен начин ще разпознават  баташки будители/по снимка или по откъс от творби на учители- писатели, поети, художници/

 4.”Кажь баба „А””- кръг, посветен на познавачите на баташкия говор, баташката азбука, баташкия бит и поминък, както и на богатството на местния фолклор.

5.”На софрътъ”- дегустация и разпознаване на ястия, характерни за Батак.

На 12 ноември ще закрием Десетото юбилейно издание на Месец на културно- историческото наследство в община Батак с една по- различна изложба, която нарекохме „На ползу роду”. Създатели на тази изложба са всички батачани! В Шарова къща ще експонираме всички дарения от последните години- документи, снимки, предмети, ще благодарим на дарителите и ще ги призовем да се качат на „таваня”, да отворят старите сандъци, да надникнат в бабините долапи и мусандрите, да открият стари вещи, снимки и документи и да ги дарят в музея!

Длъжни сме заедно да съхраним българщината за идните поколения, за нашите деца и внуци!

Теодора Пейчинова

Исторически музей-Батак

 

Коментари