Политика

БСП ще избира кандидата си за кмет на Пазарджик измежду 11 номинации

Пазарджик Измежду 11 номинации БСП Лява България ще избира своя кандидат за кмет на предстоящите местни избори. Това стана ясно на пресконференция с участието на народния представител и зам.-председател на Народното събрание Янаки Стоилов, депутата Димитър Димитров и общинския председател на червените в Пазарджик, Лазар Попов.

С всеки от номинираните Попов ще проведе среща. На първо място ще бъде поискано личното му съгласие номинацията му за кмет да ще бъде разглеждана. Тези,които приемат, ще споделят концепцията си за развитие и виждане за управление на община Пазарджик през следващите четири години. На 25 или 26 юли, на Общинска конференция, ще бъде определено кой ще бъде кандидатът на БСП Лява България за кмет на Пазарджик. Най-много номинации са получили депутатът Димитър Димитров и кандидатът на БСП от предишните местни избори, Румен Петков. Номинирани са още Ангел Чолаков, Атанас Павлов, Гурго Митев, Иван Евстатиев, Илко Савов, Костадин Кобаков, Лазар Попов, Надя Клисурска и Стоян Парпулов.

На пресконференцията Димитър Димитров заяви, че е концентрирал усилията си в двете парламентарни комисии, в които участва, и няма да бъде кандидат за кмет на община Пазарджик. Иван Евстатиев пък отново ще се кандидатира за кмет на Стрелча и вероятно също ще отпадне от обсъжданите кандидати за Пазарджик. Лазар Попов добави още, че провежда „активни совалки с всички в център-ляво за широка подкрепа за кмет”.

Номинациите за общински съветници са 52. БСП ще се яви на изборите с листа от 41 кандидати. Лазар Попов уточни, че партийното представителство ще бъде сведена до около 30, а листата ще бъде допълнена с кандидати от гражданска квота и коалиционни партньори. По отношение населените места процесът също не е приключил. Целта ни е във всички 31 села да имаме кандидати, каза Попов. За над половината села те вече са налице. „Прави ми впечатление един негативен процес в населените места. За някои от тези, които са утвърдени и сред съгражданите им това е станало известно, поне от три места имам сигнали, че се оказва натиск. Едни са заплашвани с уволнение, при други, имащи бизнес, започват атаки на контролни органи. Много са похватите за провеждане на нечестни избори, но не мисля, че страхът е един от тях. При следващ сигнал ще сигнализирам компетентните органи. По конституция всеки в нашата държава има право да избира и да бъде избиран.”, добави Попов.

По въпроса с т.нар. изборен туризъм, председателят на групата общински съветници Йордан Димитров е внесъл запитване до служба ЕСГРАОН за новорегистрираните по настоящ адрес жители на селата. Там, където има фрапантни разминавания с изискванията на закона, ще бъдат сигнализирани компетентните органи.

Янаки Стоилов съобщи, че в региона най-видим е процесът с нови регистрации в лесичовското село Щърково. Проверка на полицията показала, че в това село, което е с около 300 избиратели, за времето, което позволява промяна в регистрацията, има 93-ма новорегистрирани. Макар и не в такива мащаби, това се наблюдавало и в Калугерово. Внесохме законопроект и бяха поети ангажименти за промени в закона, допълни Стоилов. Той уточни, че много от тези регистрации са в нарушение и на сега действащия Закон за гражданска регистрация, тъй като на един адрес се записват повече от допустимия брой хора.

Все пак една кандидатура за общински кмет, беше съобщена официално. На конференция на Общинската организация на БСП в Септември, е издигната кандидатурата на Сергей Стойнов за кмет на града. В Сърница пък е преучредена организацията на столетницата и за председател е избран Гюрсел Мусов.

Коментари