България Институции Общество

Борисов и Павлова отрязаха лентата на Юндола – Разлог

Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура"  инж. Лазар Лазаров, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов и кметовете от региона на Банско и Разлог откриха рехабилитираните участъци от второкласните пътища Разлог – Садово и Юндола – Разлог. 
 
В изказването си министър Павлова благодари на българските фирми – изпълнители по проекта за положените усилия и подчерта, че с тяхна помощ е завършен участъкът. Българските изпълнители, които се включиха в довършването на обекта, направиха възможно да  имаме изцяло завършен, с разрешение за ползване законен, спазвайки всички европейски норми и стандарти път.  
 
На фона на критиките и подкрепата за българските фирми, тя припомни за фалиралите преди това европейски и австрийски изпълнители, което е  забавило довършването на обекта. Общо  40 млн. лв. от държавния  бюджет и от Европейската инвестиционна банка  са инвестирани и вложени във важни пътища в региона.
 
Пътищата в Рилородопския масив, Рила, Родопите и Пирин, са рехабилитирани и реконструирани в подкрепа на бизнеса и на туризма като цяло, не само  като ски-турзъм, но и като балнеология, спа  и културен туризъм. Министър Павлова подчерта, че са направени всички необходими инвестиции, а догодина ще бъде изградена връзката от Банско до Баня, с което ще се затвори изцяло цикъла на пътната инфраструктура и няма да има пътища, които се нуждаят от допълнителна рехабилитация в този регион. Тя пожела новите отсечки да се ползват със здраве и да дадат тласък на туризма и икономиката в региона.
 
Ремонтът на близо 53 км от път II-84 Юндола – Разлог и на 57 км от път II-19 Разлог–Банско – Гоце Делчев – Садово беше извършен в рамките на лот 22А по програма „Транзитни пътища V“. Инвестицията е за около 37 млн. лв. Изпълнител е „ЕМ Строй Галчев инженеринг“ ДЗЗД. Строителният надзор е осъществен от „Рутекс“ ООД.

Коментари