Политика

Борисов заплаши с уволнение полицейски шефове

Борисов заплаши с уволнение полицейски шефове за несправяне с контрабандата на цигари.

Той даде едномесечен срок на петима областни директори на полицията и на над 10 началници на районни управления да подобрят показателите в районите, за които отговарят, иначе ще бъдат сменени.

 

Това стана по време на работна среща между тютюневите компании и органите на реда, ангажирани с борбата с незаконната търговия с тютюневи изделия.

„От графиката аз виждам кои директори можеш да смениш“, обърна се премиерът към главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция „Национална полиция“ след представянето на проучването за нивата на употребата на контрабандни цигари в различните региони на страната за последното четиримесичие на 2015 г.

„И виждам точно тези дирекции, за които съм ти направил забележка, тук са с червено на моето листче. А още повече им казах, че ще ги сменим. Като погледнеш, ето ги тези директори са готови“, допълни Борисов.

​Компаниите представиха резултатите от проучване, направено през последното тримесечие на 2015, според което са постигнати

най-ниските равнища на потребление на незаконни цигари у нас

за последните 9 години.

Проучването се прави от 2007 г. в 14-те от най-големите градове в страната, в които живее близо 50% от населението на България. То се осъществява като се събират празни опаковки цигари от улиците, но без да обхваща селските райони, домовете на хората и останалите частни пространства. Това е практика, която се прави и във всички останали страни от ЕС.

От проучването стана ясно, че в областите Пазарджик, Сливен, Пловдив, Перник, Стара Загора, както и в някои региони като Свиленград и Хасково например нивата на потребление на незаконни цигари са значително по-големи от тези в останалите и средните за страната.

Голяма част от незаконната търговията с цигари вече е по интернет – вдигнали са нивото, но се надявам и в това отношение да надделеем, каза още Бойко Борисов.

С няколко милиарда – 3-4, черни пари на година можеш да съсипеш всяка държава, отбеляза той./vesti.bg/

Коментари