Общество

Богоявленско предложение за брак в Дорково

Написано от ПЗИНФО

Ракитово

Навръх Богоявление по традиция в общинския център Ракитово, Костандово и Дорково се проведоха ритуали по изваждане на християнския кръст. Празникът събра десетки хора, сред които бяха кметът на общината Костадин Холянов със своите заместници Цанко Молов, Кристина Овчарова и Ангел Кожухаров, кметовете на Костандово и Дорково Валентин Вигнев и Николай Ковачев.

За пета поредна година от студените води на шадравана до парка в Ракитово божието разпятие извади Тодор Мечев, който бе поздравен първо от кмета на общината Костадин Холянов и той му пожела здраве и успех през новата година. В съседното градче Костандово се изви хоро в ледените води на река Мътница, а кръстът бе изваден от реката от Георги Иванов. Под звуците на родопски гайди и предшестван от шествие от местната църква“ Св. Илия „ се проведе и празникът Богоявление в село Дорково.

В реката се изви мъжко хоро, а когато кръстът бе хвърлен в реката, за него се хвърлиха 17 младежи. Щастието се усмихна на Марио Манолов, който пръв стигна до разпятието и тържествено го вдигна над главата си. Щастливецът е треньор на футболния отбор в Ракитово.

Радостно оживление внесе предложението за брак, което един от членовете на фолклорната група в Дорково- Спас Санкев направи на своята приятелка и любима Боряна. И двамата бяха облечени в народни носии и нагазиха в река Мътница за здраве, а чаровното момиче каза “да“ на любимия си.

Коментари