Любопитно Общество

Без шега на 1 април във Велинград ще се лее синьо вино

Велинград

За първи път в България, във Велинград, в хотел „Свети Спас“ ще бъде представено прословутото испанско синьо вино. Дегустацията е насрочена за 1 април, а атмосфера ще създавата „Латинопартизани“ и Искрен Пецов.

Що е то синьо вино?

To e комбинация от бяло и червено грозде от четири различни области на Испания – Ла Риоха, Кастилия-Ла Манча, Леон и Сарагоса. Необичайният син цвят се дължи на пигмент наречен антоцианин, който се съдържа в обвивката на гроздовете и индиго, оцветител, който се извлича от растения. Самото вино има вкус на сладко бяло вино.

 

Напитката, която предизвиква ценителите на виното, е разработена съвместно с Университета на страната на баските и изследователския екип Azti Tecnecalia. Според Артис Лопес, участник в този нестандартен проект – синият цвят е символ на развитие, иновация, лекота, промяна и безкрайност.

Идеята им за подобен нетрадиционен продукт узрява чрез книгата 'Стратегията 'Син океан' – Рене Моборньо и В. Чан Ким (W. Chan Kim).

В книгата 'Стратегията 'Син океан', метафорично бизнес пазарът е представен като един претъпкан от конкуренция 'червен' океан и е необходимо да се намери стратегия, за да станат водите отново сини.

 

Коментари