Институции

Без оставки във велинградската общинска болница

Написано от ПЗИНФО

След проведена среща с Народния представител от 44-тото народно събрание Димитър Гечев и общинското ръководство медиците от общинската болница във Велинград оттеглят своите оставки.
Те представиха исканията си, като увериха, че ще продължат да лекуват, както болните с Ковид-19, така и всички останали пациенти.
Лекарите, обаче поставиха конкретни искания:
1. Споделяне на отговорността за лечение с Ковид-19 заедно с МБАЛ „Здраве“
2. Спешната медицинска помощ да бъде разпределяне равномерно между общинската и частната болница.
3. РЗИ и Регионалния център по здравеопазване да изработят алгоритъм, с който да могат да пренасочват към специализирани заведения пациенти с тежка дихателна недостатъчност, съмнителни и доказвани пациенти за Ковид-инфекция, без предварителни уговорки и молби. Лекарите настояват да разполагат с ежедневна информация за свободните легла в Ковид-отделенията на всички болници в областта.
4. Медиците и всички пациенти със симптоми за Ковид-19 да бъдат постоянно тествани.
5. Да не се допуска смесването на потоците на болните, като спешно бъде изграден външен асансьор, с който да се избегне свободното преминаване на съмнителни болни.

„Нека погледнем на Ковид-инфекцията като особено опасна! В момента сме във война, в която сме обезоръжени. Затова беше нашия протест.“- заяви началникът на неврологично отделение Наско Ванков.
В рамките на срещата кметът на община Велинград д-р Костадин Коев пое конкретни ангжименти:филиала за Спешна медицинска помощ да бъде преместен от сградата на МБАЛ-Велинград, за изграждането на външния асансьор да търси съдействие и от кметовете на съседните общини Сърница и Ракитово, тъй като болничното заведения обслужва нуждите и на трите общини.
Депутатът Димитър Гечев пое ангажимент да съдейства за решаването на проблемите на медиците. Той ще запознае лично министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и председателя на здравната комисия към Народното събрание д-р Даниела Дариткова с нуждите на общинската болница.

Коментари