Общество

Безплатни прегледи за туберкулоза в „СБАЛПФЗ – д-р Н. Пенчев – Пазарджик“ от 17 юни

Написано от ПЗИНФО

Пазарджик В „Седмица на отворените врати“  от 17 до 21 юни 2024 г., от 08.00 ч. до 12.00 ч. ще се провеждат безплатни скринингови прегледи за туберкулоза в „СБАЛПФЗ – д-р Н. Пенчев – Пазарджик“. Лекари извършващи прегледите са д-р К. Сотирова – управител на лечебното заведение, д-р Р. Аврамов и д-р Ст. Михалева.Кампанията „Седмица на отворените врати” се осъществява във връзка с изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Р България за периода 2021 – 2025 г.

По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ ще се предлага скрининг за риска от туберкулоза, чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск ще се извършват допълнителни прегледи и изследвания.

* * * * * * * * * *

Туберкулозата е предотвратимо и лечимо инфекциозно заболяване.

Въпреки забележителния напредък, постигнат в борбата срещу туберкулозата, страните в Европейския регион на Световната здравна организация (СЗО) все още са изправени пред различни предизвикателства при постигането на целта за прекратяване на епидемията от туберкулоза.

По данни на СЗО през 2022 г. приблизително общо 10.6 милиона души в световен мащаб са се разболели от туберкулоза, което се равнява на 133 случая на 100 000 души от населението. 1.3 милиона са смъртните случаи и този брой е почти до нивото от 2019 г.

Туберкулозата присъства във всички страни и възрастови групи. Но туберкулозата е лечима и предотвратима.

Заболеваемостта от туберкулоза в страната за 2023 г. представлява 13.5 на 100 000 население, като регистрираните лица с туберкулоза са 881. За сравнение през 2022 г. техният брой е бил 792, като се запазва тенденцията броят на мъжете да е по-голям от този на жените.

От началото на годината заболели от туберкулоза в област Пазарджик са 7 лица –  5 мъже и 2 жени. Възрастта им е между 28 и 68 години.

Коментари