Политика

Безплатна прожекция на финалиста на наградата ЛУКС „Кръвта на саамите“ в столицата

Прожекция на финалиста на наградата ЛУКС на ЕП за 2017 „Кръвта  на саамите“ ще се проведе в Културен център G8 в София на 10 ноември от 20.00 часа. Събитието е част от инициативата за едновременни прожекции с дискусии, организирани за трета поредна година.

 

Филмът ще се излъчва едновременно в 12 държави членки на ЕС.  Безплатен пропуск за прожекцията зрителите могат да вземат на касата на Културния център G8 от днес, до изчерпване на количествата. Тя ще бъде открита от представител на Информационното бюро на ЕП у нас. Със специално видеообръщение ще се включи и българският представител в журито на осмото издание на инициативата „28 пъти кино“ и посланик на Наградата Лукс в България за 2017 г. Филип Морозов. След филма ще бъде осъществена пряка връзка с екипа на филма (режисьора Аманда Кернел, актрисата Лене Сесилия Спарок и продуцента Ларс Линдстрьом) в Брюксел. Всеки зрител ще има възможност да им зададе въпрос чрез Туитър и да се включи в общата дискусия. Филмът ще се прожектира едновременно на 10 езика в 12 държави.

С 15 награди и 11 номинации от различни фестивали „Кръвта на саамите“ се нарежда сред финалистите на тазгодишните награди ЛУКС на Европейския парламент. Филмът проследява историята на Еле Маря, четиринадесетгодишно момиче, произхождащо от семейство еленовъди от народа саами. Подложена на унижения от страна на „доброжелателни“ шведи, тя започва да мечтае за един друг живот. За да го постигне, трябва да се превърне в някой друг и да скъса всички връзки със семейството и културата си. Когато след дълги години тя се завръща в родното си място в северна Швеция за погребението на сестра си, Еле Маря се изправя пред въпроса дали отхвърлянето на корените ѝ не е било самозаблуда.

Наградата ЛУКС на Европейския парламент

Европейската филмова награда ЛУКС има за цел да популяризира многообразието и богатството на европейското кино, както и да насърчава европейски кинопродукции, разкриващи обществените проблеми и душевността на европейците, техния живот, убеждения и съмнения, тяхното търсене на идентичност. Всяка година Европейският парламент организира филмови дни ЛУКС, които представят финалистите в конкурсната програма. Замисълът е да се преодолее основната бариера пред европейското кино – езиковата, като филмите се излъчват с вход свободен и със субтитри на всички 24 официални езика в ЕС.

Финалистите за филмовата награда LUX за 2017 г. („120 удара в минута“, „Кръвта на саамите“ и „Уестърн“) ще бъдат показани в България на специални прожекции с вход свободен през месец декември, организирани от Информационното бюро на ЕП в страната.

Коментари