Общество

Бебе Александър се прибра на Коледа след 23-дневна битка за живота му

Написано от ПЗИНФО

Пазарджик Без изоставени бебета посрещнаха Коледа в Неонатологичното отделение  на МБАЛ-Пазарджик, съобщават от лечебното заведение. Новородените, настанени в момента в отделението, са 15. От частна болница в Пазарджик в  Интензивен сектор на Бъдни вечер са приведени две недоносени момиченца. Близначките  са от  град Брацигово и  са родени в 35-та гестационна седмица. Те се нуждаят от специални грижи заради ниското си тегло. Едното момиченце тежи 1700 грама, а другото 1800 грама, обясни началникът на Неонатологично отделение д-р  Здравка Пиронова.

Тя съобщи и добрата новина – че след 23-дневно лечение  малкият Александър от Пазарджик вече  се прибира в къщи. Бебето се ражда в 36-та гестационна седмица  на 3 декември. Налага се  спешно  цезарово сечение заради проблемна бременност на 21-годишната майка, която е сръбска гражданка. Детето е доносено и тежи 3 кг, но първите изследвания показват, че е с дихателна недостатъчност и вродена пневмония. Това налага веднага да бъде поставено в кувьоз  в Интензивния сектор на неонатологията. На втория ден от раждането си бебето развива и масивен белодробен кръвоизлив и състоянието  му бързо се влошава, което налага спешно лечение.

В продължение на 23 дни  малкият Александър е под денонощното наблюдение  на екипа от неонатолози, акушерки и медицински сестри , които успяват да го стабилизират. В световен мащаб между 30 и 50 % от такива случаи завършват с летален изход, съобщи д-р Пиронова. На 26 декември бебе Александър беше изписан от болницата и зарадва своето семейство за Коледа. Засега малкото  момченце ще живее в Пазарджик, след което ще замине заедно със своите родители за Германия.

Коментари