Общество

БДЖ пуска „Влака на буквите“ и „Тракийски романс“ за 24 май

Над 100 ученици и преподаватели, избрани със съдействието на инспекторатите по образованието, ще бъдат специалните гости в композицията. „Влакът на буквите“ по повод Деня на славянската писменост, 24 май. Влакът ще бъде теглен от любимия на всички най-мощен парен локомотив в Европа Баба Меца.

 

Гости на най-светлия български празник на грамотността ще бъдат и ученици-бежанци, които се интегрират чрез редовното посещение на български училища, както и ромски ученици.

Преди отпътуването, първи коловоз на Централна гара София  ще се огласи от духовия оркестър на Столична община и детския танцов ансамбъл „Здравец“.В произведенията, изпълнени от оркестъра, ще акомпанират железничарски свирки и дори и свирката на локомотива Баба Меца.

В състава на влака се включва и вагонът „Трака-трак книжарница“, в която книжарници „Хеликон“ подготвят награди за всички деца, които отговорят вярно на техните викторини, както и специален набор книжки за децата-бежанци, които тепърва овладяват българското писмо.

Поради огромният интерес от любителите на пътуването с парна тяга, извън предварителния план, към състава са добавени още четири пътнически вагона.

Композицията потегля в 10:45 ч.

По същото време към Пловдив вече ще пътува композицията „Тракийски романс“, теглен от парния локомотив 05.01 – най-бързият парен локомотив, който някога сме притежавали и който развива 120 км/ч. Наречен е още „Пловдивският влак“, защото е работел по трасето Пловдив-Бургас.

Влакът потегля в 09:00 ч. от Централна гара София, а направлението му е Пловдив-Хисаря-Пловдив. В състава на влака е включен и традиционният музей на колела – личният вагон на Борис ІІІ от композицията „Корона експрес“. С пристигането си в Пловдив, влакът се подготвя за отпътуване по направление Пловдив-Хисаря-Пловдив, а връщането от Пловдив за София ще е в 18:00 ч.

Всички деца до 7-годишна възраст пътуват безплатно, седящи в скута на родителите и срещу представяне на копие от акт за раждане.

За времето на цялото пътуване, огнярят ще хвърли с лопатата в горивната камера около 10 тона въглища!

Всички пътници в атракционните влакове на БДЖ получават и специални тематични подаръци.

Сн. БДЖ

Коментари