Институции Общество

Баловете в Пазарджик започват от 20 май, вижте кои са първи

Написано от ПЗИНФО

Осигуряване на нормалното протичане на баловете, охраната на обществения ред и пътната безопасност изискват от полицейските органи и инспекторите „Държавен противопожарен контрол” в цялата област мобилизация на сили и средства, предприемане на ефективни превантивни мерки.

Осъществени са срещи с представители на учебните заведения за уточняване на графика за провеждането на баловете. Охраната на всяко едно от тържествата ще се осъществява от униформени служители на съответното полицейско управление.

В заведенията с празнуващи абитуриенти няма да бъдат допускани лица с агресивно поведение, носещи огнестрелно оръжие и боеприпаси или такива, които нямат отношение към събитието. На собствениците и управителите на заведенията, в които ще празнуват абитуриентите, са изпратени предписания за недопускане на нарушения на обществения ред.

Припомняме, че след 22 часа в заведенията лица ненавършили 18-годишна възраст без придружител няма да се допускат. Допълнителни патрули на „Пътна полиция” и „Охранителна полиция” ще следят за спазването на правилата за движение по пътищата непосредствено преди започването на тържествената вечер, както и след нейния край.

Законът за движение по пътищата изисква, когато зрелостниците са пътници в превозното средство, следва да са с поставен колан/каска. За пореден път напомняме, че неспазването на това изискване се санкционира с глоба, както за водача, така и за пътника нарушител.

С особено внимание сe обръща полицията към онези абитуриенти, които имат намерение сами да управляват превозните си средства по време на баловете. При никакви обстоятелства те не бива да сядат зад волана след употреба на алкохол или наркотични вещества. В случаите, когато се установи управление след употреба на алкохол над 1,2 на 1000, под въздействие на наркотично или упойващо вещество, това се счита за престъпление, а законът предвижда образуването на досъдебно производство. Наказания в този случай са предвидени и за собственика на моторното превозно средство.

Служители от РД „Пожарна безопасност и защита на населението” в Пазарджик са извършили проверки в питейни заведения, ангажирани с посрещането и настаняването на хора, по повод абитуриентските балове. Проверени са изправността на средствата за пожарогасене, инструктирани са собствениците и персонала за реагиране при случай на инцидент.

 

График за провеждане на абитуриентските балове в Пазарджик:

1. ПГ по фризьорство и ресторантьорство– 20.05.2023 г.

2. ПГ по строителство и архитектура – 23.05.2023 г.

3. ПГ по механотехника – 24.05.2023 г.

4. ПГ по икономика и мениджмънт – 24.05.2023 г.

5. СУ „Георги Брегов” – 24.05.2023 г.

6. ПМГ „Константин Величков” – 25.05.2023 г.

7. ЕГ „Бертолд Брехт”– 25.05.2023 г.

8. ПГ по химични и хранителни технологии – 26.05.2023 г.

9. СУ „Георги Бенковски” и СУ „Петър Берон” – 26.05.2023 г.

10. Спортно училище – 26.05.2023 г.

Коментари