Култура

Атанас Чолаков събра в един концерт две годишнини и много обич

Пазарджик

Атанас Чолаков за пореден път препълни ДКТ „Константин Величков“. Този път поводът беше самият той – концерт по повод 70-годишнината на маестрото и 50-годишния му творчески път.

 

Атанас Чолаков е роден през май 1946 г. в гр. Батак. Средното си образование завършва в Пазарджик. от 1969 до 1971 г. учи музика в Института за културно-просветни кадри в Хасково, където дирижира студентския хор. От 1973 до 1977 г. учи в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и завършва с отличие и ректорска награда, специалност – ръководство на фолклорни ансамбли.

Главен художествен ръководител и диригент на хора на Ансамбъла за народни песни и танци „Пазарджик“ става през 1982 г. Оттогава е подготвил и изнесъл над 2500 концерта в региона, България и зад граница. 

Атанас Човаков е носител на:

Орден „Св.Св. Кирил и Методий“ – І-ва степен;

Кристална и Златна лира на СБМТД;

Златен печат и Златна книга на Съвета на Европейската научна и културна общност;

„Нестинарка“ от МФФ-Бургас;

Награда за цялостно представяне на МФФ Истанбул.

A_Cholakov2На концерта в понеделник публиката имаше възможност да  възможност да се наслади на изпълненията на Ансамбъл „Пазарджик“, Мандолинен оркестър „Маестро Георги Атанасов“ с диригент Атанас Чолаков, Инструментална група „Доминанта“, Вокална група „Георги Шаранков“. За двете кръгли годишнини Атанас Чолаков получи стотици поздравления и, най-радващото както неведнъж е казвал, обичта на публиката – отново изразила се в дълго нестихващи аплодисменти.

Коментари