Култура Общество

Атанас Чолаков е предложението за Почетен гражданин на Пазарджик и общината

Пазарджик Главният художествен ръководител на Ансамбъл „Пазарджик“ Атанас Чолаков е изборът на Временната комисия за номиниране със звание „Почетен гражданин на Пазарджик и общината.

Предложените имена са три:

 

Атанас Чолаков – директор и главен художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци „Пазарджик“. Предложението (за Чолаков те са две) от Иванка Паунова – директор на хора при Ансамбъла и Валя Гюрджеклиева – Председател на сдружение Клуб мандолинен оркестър „Маестро Георги Атанасов“ Пазарджик, и от Инициативен комитет;

Проф. д-р инж. Димитър Димитров – ректор на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите. Предложението е от журналиста Денчо Владимиров;

Иван Кочев – хореограф фолклорист. Предложението е от Инициативен комитет.

С пълно единодушие комисията подкрепи предложението Атанас Чолаков да бъде номиниран за званието „Почетен гражданин на Пазарджик и общината“, Иван Кочев – за почетен знак, а проф. д-р инж. Димитър Димитров – за почетен диплом.

Всяка една от кандидатурите е достойна, но само един човек може да бъде избран за „Почетен гражданин“, бе мнението на комисията, в която имаше представители както на хората, направили номинации, така и на Общинска администрация, на Общински съвет, на журналисти. Окончателното решение ще бъде взето на тържествена сесия на ОбС на 19 май, в навечерието на празника на Пазарджик.

Кой е Атанас Чолаков:

 

Atanas_Cholakov

 

Атанас Чолаков е роден през 1946 г. в гр. Батак. Средното си образование завършва в Пазарджик. от 1969 до 1971 г. учи музика в Института за културно-просветни кадри в Хасково, където дирижира студентския хор. От 1973 до 1977 г. учи в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и завършва с отличие и ректорска награда, специалност – ръководство на фолклорни ансамбли.

Същата година, заедно със съпругата си Ира, се завръща в Пазарджик. назначен е за музикален методист и председател на Окръжния център за художествена самодейност. Започва да дирижира различни хорове, с които получава златни медали от провежданите фестивали. Успоредно с диригентската дейност е преподавател по тамбура и китара в Батак  Пазарджик – Градска школа по изкуствата, Младежки дом, Профсъюзен дом на културата, училище „Георги Брегов“.

Пазарджик е роден град на Николай и Десислава – двете деца на семейство Чолакови. Днес Десислава е концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР.

През 1982 г. Атанас Чолаков става главен художествен ръководител и диригент на хора на Ансамбъла за народни песни и танци „Пазарджик“.

Негова е идеята за Национален фестивал на професионалните танцови състави. От 1993 г. Пазарджик е домакин на този престижен форум с шест издания.

През 2000 г. Атанас Чолаков обединява творци и общественици в НПО „Общество за музика и танци в пазарджишка област“ и учредяват наградата „Сладкопойна чучулига“ за творци и художествени колективи от Пазарджик и региона. Тези изяви стават възможни с моралната и финансова подкрепа на Община Пазарджик.

От 2004 до 2008 г. Атанас Чолаков е член на Бюрото на СБМТД и председател на Сдружение „Фолклорни диригенти“.

През 2013 г. за първи път в Пазарджик се провежда уникалния фолклорен конкурс за авторство „Нова българска музика“ с участието на авторите и ръководството на Съюза на българските композитори. Днес Ансамбъл „Пазарджик“ е авторитетен институт и пример за съвременни параметри в ръководство и репертоарна политика на съхранение и разпространение на националното ни духовно богатство.

От 1982 до 2016 г. е подготвил и изнесъл над 2500 концерта в региона, България и зад граница.

На юбилейните чествания на Ансамбъл „Пазарджик“ Община Пазарджик и СБМТД награждават изтъкнати творци. БНТ и други телевизии заснемат филми със съставите на Ансамбъла.

За своята мисионерска работа той е получил наградите:

Орен „Св.Св. Кирил и Методий“ – І-ва степен;

Кристална и Златна лира на СБМТД;

Златен печат и Златна книга на Съвета на Европейската научна и културна общност;

„Нестинарка“ от МФФ-Бургас;

Награда за цялостно представяне на МФФ Истанбул.

Коментари