Общество

Арменски културен клуб беше открит в Пазарджик

Пазарджик Арменски културен клуб Арто Бъздигян беше открит днес към Арменската църква „Сурп Степанос“ в Пазарджик. Арто Бъздигян е радетел и инициатор за възстановяването на арменската църква в града, а синът му, Нишан е сред дарителите за изграждането на църквата и клуба.

 

На официалното откриване присъстваха наместникът на арменската апостолическа православна църква у нас Исаак Погосян, духовният пастир на общността в Пазарджик протопрезвитер Кеворк Хачиарян, председателят на църковното настоятелство Нерсес Ширинян, Нишан Бъздигян, , много представители на общността, журналисти.

Нерсес Ширинян припомни изминатия път до днешния ден. „Защото там, където живее арменец има църква, има арменски клуб, има и училище“, каза той. Клубът е завършен за шест години. Първоначалният замисъл е бил да бъде именован на спасителя на Пазарджик Ованес Соваджъян, но в процеса на строителство е възникнала идеята, подкрепена от общността и църковното настоятелство, да носи името на Арто Бъздигян – емблематична за Пазарджик личност. Той благодари на кмета Тодор Попов за подкрепата, оказана на общината, благодари за подкрепата на инж. Нишан Бъздигян, на дарителите – арменски, български и чуждестранни приятели.

След официалното освещаване на клуба, архиерей Погосян връчи на  Нерсес Ширинян и на Нишан Бъздигян високи отличия от владиката – медал на името на Св. Нерсес Шнорхали –  католикос на Арменската апостолическа църква, един от първите патриарси. Признание, трогнало дълбоко и двамата. Нишан Бъздигян благодари на арменската общност в Пазарджик, решила клубът да носи името на неговия баща, чиято кауза е била обединяване на арменската общност в града и изграждане на църковния и културен дом.

Коментари