Култура

Арменските светини от двете страни на Арарат

Пазарджик Фотоизложба в ХГ „Ст. Доспевски“, през следващата седмица ще разкаже за Армения. Изложбата, с приковаващото вниманието име „Арменските светини от двете страни на Арарат“, е част от програмата на почетния консул на Р. Армения в гр. Пловдив, г-н Ехиязар Узунян. Тя е по повод 25-тата годишнина от Независимостта на Армения.

 

Изложбата е собственост на г-н Консула, който ще бъде гост на откриването. Ще бъде представена от д-р Ахавни Кеворкян от Арменски културно-информационен център гр. Пловдив. Изложбата ще бъде открита в сряда, 22 юни, в зала на ХГ „Станислав Доспевски“.

Фотосите  представляват интересен поглед, изпълнен с много дълбоки човешки чувства  – болка и гордост  от постиженията на хилядолетната култура на един от най-древните народи – арменският. Фотосите са направени по време на поклонническо пътуване, назад в историческите столици на Армения – Ани,  Карс, Ван. Снимани са светините в Диарбекир и Кайсери. Автори на фотографиите са Христо Димитров , Милко Илиев и Сърпух Каприелян. Със своите снимки в скалния манастир Гехарт Христо Димитров участва в световното фотографско състезание в Пекин 2014. и от 60 000 презентации печели златна купа в раздел архитектура.

 

Информацията е предоставена от Д-р Ахавни Кеворкян,

Арменски културно-информационен център град Пловдив

Коментари