Институции Общество

Андрей Новаков ще бъде първият гост-лектор в „Коридорът е Европа“

Написано от Вера Велева

 

Пазарджик

Най-младият евродепутат в настоящия Европейски парламент Андрей Новаков ще бъде първият гост-лектор в „Коридорът е Европа“ на Гимназия „Аксаков“ за 2019 година утре – 8 февруари (петък). Срещата е в зала “Европа“ от 11,50 часа в най-старата пазарджишка гимназия. Младшите посланици на Европейския парламент от „Аксаков“ и Андрей Новаков ще дискутират за бъдещето на съюза, за Брекзит, за възможностите за реализация в Европа и за пътя от ученическата чанта до голямата потика.

Новаков е евродепутат в групата на Европейската народна партия (ЕНП) от 2014 година. При встъпването си в длъжност е най-младият член на Европейския парламент и един от най-младите в историята на институцията. Лауреат на класацията на списание Форбс "30 под 30" за най-успешни млади хора в Европа, категория "Политика".

Създател е на първата българска програма на ЕС – A.L.E.C.O. На 6 октомври 2015 година Европейският парламент одобрява доклада „Новаков“, след който България получава 6,377 милиона евро финансова помощ за справяне с последствията от наводненията и тежката зима през същата година.

Той е един от 17-те български евродепутати, които се противопоставиха на плана „Макрон“ и подкрепиха българските превозвачи. Автор и вносител е на доклад за отпускане на 380 000 евро за техническа помощ към най-големия фонд на ЕС за подкрепа на уволнени работници – Европейският фонд за приспособяване към глобализацията. През януари 2017 година е избран за вицекоординатор на Европейска народна партия в Комисия по Регионално развитие на ЕП.

След срещата с Аксаковци, Андрей Новаков ще посети и учениците от ПГИТ „Алеко Константинов“ – Велинград, които също са в програмата училища посланици на ЕП.

Коментари