България Институции

Андрей Новаков: Повече мобилност и предприемачество за младите в България с пари от ЕС

Страсбург

"През 2003г. милион студенти са пътували по "Еразъм", През 2013г. те вече са 3 млн. Това означава, че има лавинообразно търсене в ЕС и като европейски институции трябва да отговорим адекватно". Това заяви Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ в подготвителна среща на Комисията по бюджети по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург.

Според евродепутата, ЕС трябва да подсили програми "Еразъм+" и "Еразъм за млади предприемачи" с цел повече млади хора да се обучават в предприемачество и да надграждат своето образование и умения с мобилност. Тази позиция Новаков заложи в насоките за бюджет 2017 на ЕС.

За периода 2013-2014г. около 1 300 български студенти са осъществили мобилност в друга държава, а близо 450 са осъществили стаж извън страната благодарение на средствата от ЕС. До сега 90 български предприемачи са участвали в обмен по програма "Еразъм за млади предприемачи". "Една от целите ми е да ги направим по 90 на година", заяви Новаков и уточни, че е инициирал пилотен проект за разширяването обхвата на програмата извън границите на ЕС.

"Ако реализираме проекта, млади предприемачи от България ще могат да се учат от най-добрите такива в Щатите или в Китай", допълни евродепутатът.

 

"Искам все повече участници от България да кандидатстват и все повече от тях да осъществяват мобилност чрез "Еразъм+" и "Еразъм за млади предприемачи", заяви Новаков. Именно с тази цел евродепутатът организира събитие в партньорство с Информационно бюро на Европейския парламент. То ще се проведе на 22 февруари от 17ч. в Дом на Европа, ул. Георги С. Раковски 124.

Коментари