Институции Общество

Алеята на кривите огледала вече събра много детска глъч

Пазарджик Детски глъч приказни герои ознаменуваха откриването на Алеята на кривите огледала в Острова днес. Новата атракция се намира срещу входа на Колодрума, точно до друго любимо на малчуганите място – Приказна разходка.

 

Идеята за това пътуване между огледалата, дошла от деца, каза преди реализацията кметът Тодор Попов. В момента десет огледала забавляват посетителите. До дни се очаква да бъде готово и 11-тото, което ще бъде кулминацията на алеята. То ще е двустранно – „Панорамно огледало“ от едната страна и „Четвърто измерение“ от другата. Почетните гости на откриването днес, предимно деца от детски градини, имаха възможност да се забавляват с Баба Яга и постоянно заспиващата Спяща красавица. С появата на кмета Попов не станаха по-тихи, а заедно с него отброиха и обявиха Алеята на кривите огледала за открита.

Сред гостите бяха и изпълнителите на проекта – Надя Стоянова и Петър Малматенов от фирма „Колор глас“. Фирмата е софийска, успяла да осъществи симбиозата между изкуство и  технологията. По думите на двамата, друга такава алея – постоянна и на открито, в страната няма. Огледалата в Острова са изработени за по-малко от месец, като технологията е стара и автентична – рецепта от времето на венецианците – с вариант на среброто (сребърен нитрат). Друго предизвикателство било свързано с огъването на стъклото, но фирмата има опит в това отношение. В Пазарджик е трябвало да се съчетае с идеалната кристалност на стъклото, за да се залее върху огледало. И двамата се радват на факта, че алеята им дава поводи да идват в Пазарджик, от който останали много приятно изненадани.

Коментари