Политика

Акцент върху Брекзит в дебата преди Европейския съвет днес

Страсбург

Евродепутатите ще обсъдят напредъка в преговорите за Брекзит с първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и главния преговарящ Мишел Барние преди да представят препоръките си.

 

Дебатът относно Брекзит ще се съсредоточи върху това дали преговорите са постигнали „значителен напредък“ по основните теми за правата на гражданите, границата между Северна Ирландия и Република Ирландия и финансовото измерение. Само при положителен отговор на този въпрос може да се премине към обсъждане на бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство. 

Работната група на Парламента относно Брекзит с председател Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белгия) представи проект на резолюция, който приветства постигнатия съвместен напредък от страна на ЕС и Великобритания в преговорите на 7 декември. Проектът на резолюция препоръчва на държавните и правителствени ръководители на ЕС-27 да постановят на 15 декември, че в действителност е постигнат „значителен напредък“. В същото време има и две изменения, които, в светлината на скорошни коментари като тези на Дейвид Дейвис, наблягат на нуждата да се преговаря добросъвестно. Резолюцията също така отбелязва, че остават много трудни въпроси, които трябва да бъдат решени преди оттеглянето на Великобритания да бъде оформено окончателно. Гласуването на резолюцията ще се състои в сряда от 13.00 ч. българско време.

Като гласува дали да приеме или отхвърли споразумението, Парламентът ще има последната дума относно изхода на преговорите. Споразумението трябва да бъде сключено до март 2019 г. 

Коментари