Общество

Ако искате да видите абитуриентите в Пазарджик – вижте графика

Написано от ПЗИНФО

Месец май е изпълнен с празнични и тържествени събития. Едни от най-очакваните си остават абитуриентските балове. В трепетна подготовка са зрелостниците, техните преподаватели, родители, близки, приятели. Моментът на завършване е важен, защото е кръстопът за младежите, които вече са пълнолетни и носят отговорност за всички свои действия и постъпки.

Осигуряване на нормалното протичане на баловете, охраната на обществения ред и пътната безопасност изискват от полицейските органи в цялата област мобилизация на сили и средства, предприемане на ефективни превантивни мерки.

Проведени са срещи с представители на учебните заведения за уточняване на графика за провеждането на баловете. Охраната на всяко едно от тържествата ще се осъществява от униформени служители на съответното полицейско управление. В заведенията с абитуриенти няма да бъдат допускани лица с агресивно поведение, носещи огнестрелно оръжие и боеприпаси или такива, които нямат отношение към събитието. На собствениците и управителите на заведенията, в които ще празнуват абитуриентите, са изпратени предписания за недопускане на нарушения на обществения ред. Припомняме, че след 22 часа в заведенията лица до 18-годишна възраст без придружител няма да се допускат. Допълнителни патрули на „Пътна полиция” и „Охранителна полиция” ще следят за спазването на правилата за движение по пътищата непосредствено преди започването на тържествената вечер, както и след нейния край. Законът за движение по пътищата изисква, когато зрелостниците са пътници в превозното средство, следва да са с поставен колан/каска. За пореден път напомняме, че неспазването на това изискване се санкционира с глоба от 50 лева за пътника, но същата санкция се налага и на водача. С особено внимание се обръщаме към онези абитуриенти, които имат намерение сами да управляват превозните си средства по време на баловете. При никакви обстоятелства те не бива да сядат зад волана след употреба на алкохол или наркотични вещества. В случаите, когато се установи управление след употреба на алкохол над 1,2 на 1000, под въздействие на наркотично или упойващо вещество, това се счита за престъпление, а законът предвижда и наказание „лишаване от свобода“. Наказания в подобен случай са предвидени и за собственика на моторното превозно средство.

Служители от РД „Пожарна безопасност и защита на населението” в Пазарджик са извършили проверки в питейни заведения, ангажирани с посрещането и настаняването на хора, по повод абитуриентските балове. Проверени са изправността на средствата за пожарогасене, инструктирани са собствениците и персонала за реагиране при случай на инцидент.

График за провеждане на абитуриентските балове в Пазарджик

  1. ПГ по механоелектроника– 22.05.2022 г.

  2. ПГ по строителство и архитектура – 23.05.2022 г.

  3. ПГ по икономика и мениджмънт – 24.05.2022 г.

  4. ПГ по химични и хранителни технологии – 24.05.2022 г.

  5. ЕГ „Бертолд Брехт” – 25.05.2022 г.

  6. ПМГ „Константин Величков” – 25.05.2022г.

  7. СУ „Георги Бенковски”– 26.05.2022 г.

  8. СУ „Петър Берон” и СУ ”Георги Брегов” – 26.05.2022 г.

  9. СУ „Александър Иванов – Чапай” гр.Белово – 27.05.2022г.

Ръководствата на ОДМВР и РДПБЗН пожелават на абитуриентите, техните семейства и близки весели, щастливи и безгрижни празнични дни.

Коментари