Култура Любопитно Общество

Академик готви второ дарение за пазарджишката библиотека

Пазарджик

Акад. Петър Кендеров подготвя второ дарение за Регионалната библиотека „Никола Фурнаджиев” в родния си град Пазарджик, съобщи директорът на културната институция Лъчезар Риков. Първият път академикът дари на библиотеката 267 книги.

Сред първите дарени книги от неговата лична библиотека и от библиотеките на негови колеги от Българска академия на науката има монографски трудове, научна литература, медицинска, на фолклорна тематика, но има и художествена-руска, немска и др.заглавия, напр. „Конституционализмът на България”, „Глобалната капиталистическа криза – България-интеграция, трансформация, модернизация”, „Съвременни методи на неврорехабилитацията” и други, които могат да бъдат полезни за студенти и специалисти в различни области. Стойността на първото дарение е 2020 лв., а ръководството на Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев” изказва благодарност на знаменития ни съгражданин и учен-математик, член на съвета на Международната фондация” Св.св.Кирил и Методий” за родолюбивия жест –да остави част от библиотеката си на пазарджиклии.

Акад. Кендеров е почетен гражданин на Пазарджик и „Доктор Хонорис Кауза” на Русенския, Пловдивския и Югозападния университети.

Коментари