България Институции Общество

Google и SoftUni Digital организират безплатни дигитални обучения в над 37 града в България

Написано от Величка Ачева

На 14-ти май стартира проектът на Google Дигитален гараж https://learndigital.withgoogle.com/digitalengarazh в сътрудничество със SoftUni Digital https://digital.softuni.bg/ и в партньорство с БТПП!

Проектът Дигитален гараж е безплатна обучителна програма за дигитални умения на Google, която стартира в България през месец май 2018 г. и ще продължи до края на 2018 г. Целта на проекта е да повиши знанията на собствениците и служителите на малки и средни бизнеси за ползите от създаване и подобряване на дигиталното присъствие на бизнеса им, посредством онлайн и офлайн семинари.

За осъществяване целта  на проекта, 12 специално обучени от Google консултанти ще водят безплатни семинари и индивидуални обучения в повече от 37 града в България! Трейнърите ще се фокусират върху възможностите, които дигиталният свят предоставя, където ще проведат семинари и индивидуални консултации с представители и собственици на малки и средно големи фирми както и с всички желаещи да обогатят дигиталните си умения в използването на онлайн инструменти за растеж, напълно безплатно.

Какво е Дигитален гараж?

Дигитален гараж е програма, която помага на хората да подобрят дигиталните си умения безплатно. Програмата предлага онлайн и офлайн обучения, създадени от Google, които допринасят за разрастването на бизнеса онлайн, следвайки собствено темпо и чрез гъвкави и персонализирани уроци. Кампанията в България стартира през месец май 2018 г. и ще продължи до края на 2018 г.

Google има за цел да обучи 15 000 души от малки и средни предприятия до края на годината. Подробна информация за графика на турнето и за това как да се регистрирате в програмата е публикувана на уебсайта .

Защо онлайн присъствието е толкова важно за малките и средни бизнеси? 

По данни от изследване на ЕС към 2015 г. нивото на дигитални умения в България е най-ниско, сравнено с другите страни членки от съюза, а 39 % от хората  изобщо нямат подобни умения.  В европейски мащаб 80 % от малките и средни предприятия имат уеб сайт, докато в България този процент е 47%.

❖ 70% от хората в България използват интернет за лични цели

❖ 55% от хората в България използват смартфон 

❖ 48% от хората в България, които използват интернет, пазаруват онлайн

❖ 56% от хората в България, които използват интернет, сравняват услуги и продукти онлайн преди покупка 

Ето защо през 2016 г. Google реши да даде началото на подобни образователни програми (https://grow.google/intl/europe) за дигитални компетенции в редица Европейски страни, целящи да подпомогнат развитието на хората и бизнеса, част от която е и настоящата инициатива.

Можете да се запишете и за индивидуална консултация тук   https://events.withgoogle.com/individual-consultations-11/

Регистрация можете да направите на официалната страница на Дигитален гараж https://learndigital.withgoogle.com/digitalengarazh/f2f  

 

Коментари