Общество

Днес е Кръстовден

sve6ti cyrkva
Написано от Величка Ачева

На 14 септември Православната християнска църква празнува един от своите най-важни и тържествени празници – Въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен.

 

Църквата извършва поклонение пред Светия честен Кръст Господен 4 пъти през годината: на третата неделя от Великденския пост, наречена Кръстопоклонна; на Велики петък, преди Възкресение Христово; на 1 август и на 14 септември. Кръстовден се въвежда в християнската календарна празничност във връзка със следните събития в историята на религията: чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики, намирането на Кръста на Голгота и връщането му от персийски плен.   

452-ма жители на общината днес ще получават поздрави за имения си ден. На Кръстовден празнуват Кръстан, Кръстина, Кръстинка, Кръстьо, Кръстю, Кънчо, Ставри, Кръстанка, Кръстана, Кръстин, Къна. 304 от имениците са в общинския център. От селата, на много именици има в  Мало Конаре – 28 и в Главиница – 12. В останалите села празнуващите се броят на пръсти, но няма село, в което да няма поне един именик.  Най-често срещано на днешния празник при мъжките имена е Кръстьо, а при дамите това е Кръстанка. Най-редките имена са Къна – 2, Ставри и Кръстин – по шестима.

 

Коментари

Остави коментар