Общество

Днес е Кръстовден

sve6ti cyrkva
Написано от Величка Ачева

На 14 септември Православната християнска църква празнува един от своите най-важни и тържествени празници – Въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен.

Църквата извършва поклонение пред Светия честен Кръст Господен 4 пъти през годината: на третата неделя от Великденския пост, наречена Кръстопоклонна; на Велики петък, преди Възкресение Христово; на 1 август и на 14 септември. Кръстовден се въвежда в християнската календарна празничност във връзка със следните събития в историята на религията: чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики, намирането на Кръста на Голгота и връщането му от персийски плен.   

477 жители на общината днес ще получават поздрави за имения си ден. На Кръстовден празнуват Кръстан, Кръстина, Кръстинка, Кръстьо, Кръстю, Кънчо, Ставри, Кръстанка, Кръстана, Кръстин, Къна. 304 от имениците са в общинския център. От селата, на много именици има в  Мало Конаре – 28 и в Главиница – 12. В останалите села празнуващите се броят на пръсти, но няма село, в което да няма поне един именик.  Най-често срещано на днешния празник при мъжките имена е Кръстьо, а при дамите това е Кръстанка. Най-редките имена са Къна – 2, Ставри и Кръстин – по шестима.

 

Коментари

Остави коментар