Култура

65 години ансамбъл „Чепино“

Написано от Величка Ачева

Велинград

Легендата за Чепинската долина с музика и танц разказа спектакълът  „Чепинския змей“, който бе гвоздеят в специалния концерт на ПАНПТ „Чепино“, с който танцьори, певици и музиканти отпразнуваха своя 65-ти рожден ден.

В историята на читалищното дело във Велинград за последните 30 години авторски спектакъл с подобна идея и визия не е правен.

Музикално-танцовият спектакъл разказа легендата за създаването на Чепинското корито. С похватите на музиката и танца припомни най-мистичната легенда, свързана с Чепинския край. По хореография на Аделина Пещерска бе пресъздадена легендата за водния змей, живял някога по тези земи, надхитрен от влюбения овчар и неговата любима.

В празничната програма бяха включени още танцови изпълнения по хореография на главния художествен ръководител на ансамбъла Боян Байраков, изпълнения  на мъжката фолклорна група и женския народен хор към ансамбъла, както и тъпанджийско надсвирване от музиканти, наследници на едни от най-опитните музиканти в ансамбъла Румен Машев. Танцьорите ветерани, които през годините са формирали основния танцов състав на музикалната формация, предизвикаха бурни аплодисменти с изпълнението си.

Организатори на събитието са ОНЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1905”, със съдействието на Исторически музей- Велинград. Те изказаха специални благодарности  на кмета  д-р Костадин Коев, за подкрепата му за реализиране на целия юбилеен концерт. Проекта "Чепинският змей" е подкрепен и от фондация "Пловдив 2019" и е част от Програмата на "Пловдив -Европейска столица на културата 2019".

Информация за ПАНТП “Чепино“

ПАНПТ „ Чепино” е създаден  през  1953 г и към момента  има  богат репертоар включващ песни и танци от всички фолклорни области на България.  Ансамбълът има стотици  успешни  изяви в многобройни фолклорни събития в страната  в чужбина- Сърбия, Македония, Гърция, Русия, Германия,Франция,Австрия, Полша, и др.

Мъжката фолклорна група е носител на наградата „Сребърна брадва“ от международния фестивал за автентичен фолклор- Закопане, Полша.

 

Коментари