Криминално

Телефонните измамници в подем – 8 опита само днес

Написано от Елена Станоева

Пазарджик Криминалистите от РУ-Пазарджик алармират за тревожна тенденция за зачестяване на опитите за телефонни измами на възрастни хора, съобщава пресцентърът на ОД МВР – Пазарджик. От няколко дни обект такива са областният град и близките населени места.

 

Само през днешния ден са регистрирани 8 подобни опита. От полицията добавят, че се използва позната вече схема, при който непознат се представя за полицай. Нищо неподозиращият човек е информиран, че е обект на внимание от страна на телефонните измамници, които наблюдавали дома му и телефонните обаждания. Мнимият полицай уверява, че полицията прави всичко необходимо, като е необходимо пенсионерите да дадат всичките си спестявания, за да примамят „лошите” и те да бъдат заловени. Обяснява се, че на адреса на жертвата ще дойде цивилен криминалист, който да вземе парите, а след като бъдат задържани извършителите сумата ще бъде възстановена. Ако бъдещата жертва се усъмни в истинността на разказа била заплашвана със саморазправа, дори и с убийство.

От полицията отново апелират възрастните хора да не се доваряват на никого, да не дават парични суми и ценности на непознати, независимо за кого се представят. При нужда да се обадят на свои близки и роднини, както и на телефона за спешни повиквания-112.  

Коментари