Любопитно

Странните неща, които са правели нашите предци

Написано от Величка Ачева

Радиоактивни продукти за красота и хероин като лекарство за деца са само част от обичайните практики

Ако вярвате, че хората са били по-малко ексцентрични в миналото, отколкото са днес, помислете за модата и традициите. Може би ще промените мнението си.

Ето някои от нещата, които нашите предци са смятали за нормални. Вижте ги и ще разберете, че в края на краищата ние не сме толкова странни, колкото си мислим.

Радиоактивни продукти за красота

В началото на 20-и век радиацията се възприемала изключително като положителен феномен, от който шарлатаните не пропуснали да се възползват. Веднага били изобретени „полезни“ козметични продукти, храна и напитки, обогатени с радий и торий, радиоактивни сувенири и др.

За съжаление е имало жертви. Спортистът Ебен Байърс пил огромни дози от такова лекарство, което довело до неговата смърт. Wall Street Journal публикували остро заглавие за инцидента: "Радиоактивната вода му действаше добре, докато Ебъм не се озъби в мъртвешка усмивка"

Хероин като лекарство срещу кашлица

Изненадващо, преди 100 години хероинът се е смятал за безвредна алтернатива на морфина и се е продавал в аптеките като лекарство против кашлица. И дори се е препоръчвал за деца. По-късно е установено, че хероинът се превръща в морфин в черния дроб, а през 1924 г. употребата му е забранена. В Германия обаче забраняват това лекарство, чак през 1971 година.

Машини за къпане

Xората през 18-ти и 19-ти век не са можели просто да отидат във водата на плажа. Трябвало е да използват машини за къпане: специални каруци, подобни на подвижни бараки. Каруците били изтегляни с коне във водата, за да могат плажуващите да плуват, без да ги заглеждат любопитни очи./vesti.bg/

Коментари