България Криминално

Специализираната прокуратура и ГДБОП разследват злоупотреби с лекарства

Написано от Елена Станоева

От около пет месеца Министерство на вътрешните работи заедно с Министерство на здравеопазването, в координация с премиера и под наблюдението на прокуратурата осъществяваме наблюдение над сектора  на здравеопазването с цел превенция и пресичане на недобри практики в някои болнични заведения.

 

В процеса на разследването стана ясно, че става въпрос за организирана  престъпна група , занимавала се с икономически престъпления, свързани пряко с паралелен износ на лекарства, поясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и уточни, че действията по разследването продължават за се преустановят подобни практики с наказателна репресия.

Подробности по наказателното производство под наблюдението на Специализираната прокуратура представи прокурор Иван Гешев. Производството е образувано през септември тази година, но сигнали за извършени престъпления са получени около половин година по-рано, като през този период съвместно с ГДБОП е започнала работата по случая.  На 1 декември, са били претърсени над 60 адреса и проведени десетки разпити на свидетели. Операцията е проведена на територията на градовете София, Шумен, Сливница и Пловдив. Предмет на разследването са данъчни престъпления с лекарства за онкоболни и деца, както и  пране на пари.  В хода на действията по разследването, при претърсване са иззети лекарства от споменатите видове на стойност милиони левове, като точната стойност предстои да бъде уточнена.  Стойността на актовете, които ще състави Изпълнителната агенция по лекарствата вероятно ще е над 500 хил. лв, уточни Гешев и посочи, че част от лекарствата  са живоспасяващи и животоподдържащи, за онкоболни, за деца, срещу тежки ревматоидни заболявания. Част от лекарствата са били предмет на паралелен износ за  страни от Европейския съюз, част – са предмет на нелегален внос и след препакетиране – отново обект на износ за ЕС. Има данни, че медикаментите са били изваждани от определени болници и аптеки и с неистински документи, така че и този механизъм е предмет на разследването. Информацията е за много на брой болнични заведения и аптеки. Предстои в близките дни прокурорите и разследващите да уточнят веригата обвиняеми по досъдебното производство, като целта на съвместния екип е да достигне до оптимален брой участници в престъпната дейност.

Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов заяви, че при поредната изключително успешна операция,  съвместно със Специализираната прокуратура, е извършена огромна по обем оперативна работа  от служителите на главната дирекция, които работят за противодействие на корупцията, пране на пари  и злоупотреби с ДДС. Организираната престъпна група е от 7 души, според данните към момента, те са задържани за 24 часа. Изяснена е част от схемата на действието им – посредством определени „изкупвачи“ от болнични заведения и аптеки, „доставките“ от медикаментите са постъпвали в склад на групата за окрупняване.„Станаха ясни проблеми както в законодателството, в някои наредби, така по отношение на етичните качества на някои медицински лица, тъй като е ясно, че медикаментите няма как да се появят на „черния пазар“, ако те не са изведени от болнични заведения и аптеки. Ще предприемем действия във връзка с информация и за други схеми за злоупотреби с лекарствени средства и обществото ще научи резултатите през идните месеци“ , каза Спиридонов.

За източване на бюджета на НЗОК за стотици милиони левове става въпрос в случая, средства – предназначени за лечението на българските граждани и пациенти, които имат нужда  основно от онкологично лечение, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той поясни, че целият обем медикаменти, установени при акцията е предназначен за страни от Западна Европа, като там са продавани на цени четири пъти над българската стойност./МВР

Сн. МВР

Коментари