Институции Общество

„Слънчева Бесапара“ започна. За първи път ще има Европа Гранд При

Написано от Величка Ачева

Започна Осмият фестивал на мажоретните състави „Слънчева Бесапара". Организатори на проявата, която се провежда под патронажа на кмета Тодор Попов и с финансовата подкрепа на Общината, са Община Пазарджик и Общински детски комплекс – Пазарджик (ОДК).

В тазгодишното издание на Фестивала ще се включат рекорден брой мажоретки от 17 града, разпределени в четири възрастови групи, съобщи Емилия Спасова, директор на ОДК-Пазарджик.  18 мажоретни състава ще се състезават  в четири категории: марш-парад 100 метра с батон, марш-парад 100 метра с пом-пони, композиция с батон и композиция с пом-пони на сцена. Пазарджишкият  мажоретен състав „Мистерия” при Общински детски комплекс  ще се състезава във всички възрастови групи с над 70 деца.

Едновременно с фестивал  „Слънчева Бесапара“ за първи път в България ще се проведе и Европа Гранд При по мажоретен спорт, на който Пазарджик е домакин. В него ще участват чешки отбори от градовете Карвина и  Острава. Европа Гранд При се организира съвместно с Чешката Федерация по мажоретен спорт(IFMS) със седалище в Прага.

Освен за призовата тройка мажоретните състави ще се борят и за специалните награди за най-чаровна мажоретка; оригинална хореография;  визия;  специалната награда на Общински детски комплекс – Пазарджик и най-голямата  награда – Приз „Слънчева Бесапара“.

Откриването на Мажоретния фестивал е от 17.00 часа пред Община Пазарджик на 8 юни, след което започва състезателна категория марш-парад 100 метра с батон и пом-пони. На 9 юни от 09.00 часа състезанието ще продължи в спортна зала „Васил Левски”.
Фестивалът е най-големият форум от този род в България и на него престижна съдийска комисия  ще оценява постиженията на всички мажоретни състави. Той се реализира с финансовата подкрепа на пазарджишките фирми РАИС и „Захарната къща". Водещи на събитието са Лазар Вълчев и Александър Иванов.

Коментари