Институции Общество

Симеон Сакскобургготски и Соломон Паси ще преподпишат Договора за ЕС в Пазарджик

Написано от Величка Ачева

На 17 април Договорът за присъединяване на Република България към Европейския съюз символично ще бъде преподписан, съобщиха младшите посланици на Европейския парламент от Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков” – Пазарджик. Специално за случая в Пазарджик ще дойдат Симеон Сакскобургготски – министър председател на Република България в мандат 2001-2005 година, цар на Царство България в периода 1943-1946 година и член на Висшия политически консултативен борд към МС, посланик на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, и Соломон Паси – министър на външните работи на Република България в мандат 2001-2005 година.

Договорът от Люксембург, подписан на 25 април 2005 година е преписан от младшите посланици на ЕП и ще бъде преподписан в 14 часа на 17 април.

Преписаният договор за присъединяване на България към ЕС

Инициативата е част от Програмата „Училище посланик на Европейския парламент” на Информационното бюро на ЕП в България. През септември Профилирана гимназия „Иван С. Аксаков” бе избрана сред 140 училища от цялата страната и стана едно от 30-те Училища посланици на Европейския парламент в България.

Учениците младши посланици от училището са избрани от съучениците си чрез преки ученически избори, по правилата на Изборния кодекс. Проведените до момента инициативи и разяснителни кампании от учениците, наредиха ПГ „Иван С. Аксаков” – Пазарджик в топ четири на училищата посланици на ЕП в страната към момента, след изготвените междинни оценки на изпълнението на дейностите по Програмата.

Коментари