Криминално

Рекордно количество хероин е задържано на ГКПП- Капитан Андреево

Написано от Елена Станоева

На 23 май, в хода на международна операция във взаимодействие между МВР, Агенция „Митници“ и партньорските служби е разкрит и пресечен случай на контрабанда на рекордно количество от 191.220 кг хероин, на стойност над 12 млн. лв., съобщиха на съвместна пресконференция на ГКПП-Капитан Андреево главният секретар на МВР Младен Маринов, директорът на Агенция „Митници" Георги Костов и Дарина Славова – зам.-окръжен прокурор на Хасково.

 

Хероинът е открит в товарен автомобил „Сканиа“ с турска регистрация, на влизане в страната от Турция, превозвал стока за Белгия. Шофьорът, турски гражданин на 61 години, представил пред българските митнически власти редовни документи за превозваната стока – лепило /теракол/ в чували от 25 кг за получател в Белгия.

При огледа на товарното ремарке се включило и митническото куче Ричи, което се насочило към един от чувалите, в който митническите служители, освен очакваното съдържание – теракол, открили пакет с кафяво прахообразно вещество. При последвалата физическа проверка митническите служители установили, че в 95 пакета по 2 кг, разположени на различни места из целия товар, има хероин. Общото количество на задържания наркотик е 191.220 кг, на стойност над 12 000 000 лева по цени на съдопроизводството.

Тъй като плътността на товара – строително лепило и на наркотика са близки, укритието не е забелязано

при сканиране с рентген, обясни директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов.

Главният секретар на МВР Младен Маринов акцентира върху извършената предварителна подготовка за осъществяване на трафика, както и ролята на митническото куче – незаменим помощник в случаите, когато техниката е недостатъчна.

Зам.-окръжният прокурор на Хасково Дарина Славова, обяви, че шофьорът на камиона е задържан за 72 часа, а прокуратурата ще поиска постоянна мярка за задържане по обвинение за престъпление по чл.242, ал.4, за което се предвижда наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода и глоба в размер от 200 000 до 300 000 лева. Дарина Славова изрази благодарност от името на главния прокурор за работата по случая на ГД „Гранична полиция“ и Агенция „Митници“.

Коментари