Култура

„Пътят…“ на Цветан Казанджиев в ХГ „Станислав Доспевски“

Написано от Елена Станоева

Пазарджик Изложба на художника Цветан Казанджиев ще бъде открита в Художествена галерия „Станислав Доспевски” Пазарджик на 11 април от 18:00 часа.

 

Дългата творческа биография на родения в Ямбол художник е изпълнена с многобройни участия в международни биеналета и триеналета на графиката в България, САЩ, Япония, Холандия, Полша, Испания, Германия, Сърбия, Македония, Египет, Унгария, Швейцария, Индия, Корея, Тайланд, Китай, Румъния. Член на Съюза на българските художници, секция „Графика”, от 1989 г.

Негови графики са притежание на Национална галерия София, България; Графичен кабинет Варна, България; Арт музей Оренсе, Испания и в много частни колекции в България, Япония, Гърция, Холандия, САЩ, Финландия, Франция, Полша и др. Носител е на награди от национални и международни форуми на графиката, колективни изложби и внушителен брой самостоятелни изложби в страната и чужбина, пет, от които в Япония.

Художникът Цветан Казанджиев използва традиционни и разнообразни похвати и технология в своята работа. Освен графика (последователно отпечатване с няколко цинкови метални плочи с цветно изображение върху белия лист), той експериментира и в областта на рисунката. Технологията му е уникална и е негов личен „патент". Съчетанието на релеф, цветни моливи и сух пастел прави рисунката оригинална и автентична. В живописта художникът третира платното с релефни нюансирани нанасяния с пестелив рисунък, знакови внушения, отсъствие на сюжет и разказ. От години следва едно предизвикателство – живопис в кръгла форма. Кръгът като идеална завършена форма, като космос, като безкрайно пространство, както само посочва.

Коментари