Култура

Програма на Третия Мартенски театрален маратон

Print
Написано от Величка Ачева

Пазарджик

Младежки дом Ви предлага среща с независими и камерни театрални проекти на млади артисти от страната. Всяка сряда от месец март ще гледаме по един професионален спектакъл. Март е месецът, с който подготвяме зрителите за Международния младежки театрален фестивал „Океан от любов“. Неговото 13-то издание ще се състои между 30 март и 3 април тази година. Зрителите, които се включат Мартенския театрален маратон, стават учредители на наградата на публиката в Младежкия театрален фестивал. Участието в Мартенския театрален маратон е реална и ценна подкрепа за младите хора по пътя им към голямата сцена!

Програма:

7 март, 19 часа, Голяма зала-Младежки дом

ЩУРА ЛЮБОВ

по пиесата на Мъри Шийзгал “ЛюбоФ“

Превод: Кръстан Дянков

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП:

Постановка: Иван Танев

Сценограф: Петьо Начев

Пластика: Станислав Димитров

Участват: Зоя Шопова, Виктор Танев, Милен Янчев

Шийзгал печели първото си признание за двете си едноактни пиеси „Машинописци“ и „Тигър”, а именно наградата „Drama Desk Award”. Неговият дебют на Бродуей е през 1964 година с пиесата „ЛюбоФ”. Тя му носи номинации за наградата „TONY” за най-добра пиеса и за най-добър автор на пиеса. Това негово произведение се смята за най-големия успех на автора. Невероятна комедия, разказваща за опитите на един съпруг да събере жена си с най-добрия си приятел, за да може да се ожени за друга жена.     

14 март, 19 часа, Голяма зала – Младежки дом

Playba ck театър “ Тук и сега”

Театър „Тук и сега”  е единствената професионална  playback компания  в България. Playback театърът е импровизационен театър, който играе историите на хората от публиката. Всичко на сцената е спонтанно- диалогът, изиграването, музиката. Това е преживяване, което не може да бъде разказано, защото всяко представление е уникално и всеки зрител го преживява индивидуално и никога не се повтаря. Със сигурност обаче има общи неща- споделянето на истории е вечният начин да учим за света, за себе си и за другите. Спонтанно създадената музика  специално за всяка сцена е радост за сетивата и допълва магическото усещане от представлението в playback театъра, защото там главният герой не е на сцената, а в публиката.

„Тук и сега” има над 14​​0 ​ представления на различни локации в София и страната, пред многобройна публика. Участва в можество фестивали, конференции и форуми. ​ ​ През 2018г. се навършват 43 години от създаването на Playback театъра. Световната му история е богата и мащабна, но у нас засега все още е непознат на масовата публика.

 21 март, 19 часа, Голяма зала – Младежки дом

„Шега в едно действие“

по Чехов – ДТ „Невена Коканова” Ямбол

Режисьор:  Антон Угринов

сценограф – Ванина Цандева

Участват:  Галина Иванова, Яна Бобева, Мария Панайотова, Радослав Владимиров, Анатолий Ставрев и Николай Петров

„Шега в едно действие” е сантиментална и иронична комедия за Любовта. Шест от най-известните разкази и малки комедии на А. П. Чехов  са събрани в най-новия спектакъл на ДТ „Невена Коканова” Ямбол. Всички те се случват в сънищата на обикновени хора страхуващи се от Смъртта и мечтаещи за Любовта. Като всеки сън и те са и парадоксални и нелепи, и смешни и тъжни, а със събуждането  се оказва, че въпросите не само, че не са получили отговор, а са останали натрапчиво да звучат и да очакват своето решение. 

28 март, 19 часа, Голяма зала – Младежки дом

Ужас! Две жени / Horror! Two women

 

Един спектакъл по "недействителен случай".

Сценарии, сценична визия и актьорска игра:

Ивелина Колева и Росица Иванова

Една квартира. Една маса. Едно легло. Една баня. Две жени…

И един чайник.

Кои са? Какво са? Как?

Трагикомичен ужас? Вледеняващ фарс? Или наопаки?

Вие кажете.

 

Коментари